"PERU PRLJAVU SAVEST PODIZANJEM SPOMENIKA MILOŠEVIĆU" Čedomir Antić: Slave ga zbog borbe u Hagu, a on je TRIPUT LAŽIRAO IZBORE
Čedomir Antić i Joška Broz, Foto: Kurir TV

moskva

"PERU PRLJAVU SAVEST PODIZANJEM SPOMENIKA MILOŠEVIĆU" Čedomir Antić: Slave ga zbog borbe u Hagu, a on je TRIPUT LAŽIRAO IZBORE

Politika -

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević uskoro će dobiti spomenik u Moskvi na Trgu Evrope koji se nalazi u širem centru ruske prestonice, javljaju ovih dana ruski mediji.

Ćedomir Antić, Joška Broz
foto: Kurir tv

Spomenik dva metra visok napravio je srpski vajar Dragan Radenović koji je priznat i cenjen i u Rusiji jer je član Ruske akademije umetnosti.

Ćedomir Antić, Joška Broz
foto: Kurir tv

Da li postoji simbolika, ako se uzme u obzir i mesto gde bi spomenik mogao biti postavljen, po najavama je to na trgu Evrope u blizini Kijevske železničke stanice Moskvi, odakle su decenijama dolazili i odlazili vozovi za Beograd.

Ćedomir Antić, Joška Broz
foto: Kurir tv

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, i profesor Čedomir Antić, istoričar govorili su o poreklu ove inicijative.

Ćedomir Antić, Joška Broz
foto: Kurir tv

Broz je dao svoje mišljenje, a pre svega kaže da nije iznenađenje.

- To je čovek iz istorije, i poštovanje Rusa za ono što je radio. To je jedan vid priznanja nama, i gest. Rusi su pokušali da ga izvuku iz zatvora, ali određene strukture nisu dozvolile. Mi ne poštujemo ni jedan spomenik. Nemamo spomenik raznih istorijskih ličnosti koje su mnogo uradile - kaže Broz.

Antić odgovara na pitanje voditeljke, zašto spomenik Miloševiću u Moskvi, a ne u Srbiji.

Ćedomir Antić, Joška Broz
foto: Kurir tv

- Mislim da je ovde reč o pranju prljave savesti. Ruska federacija je osnovala Haški tribunal. Oni su mu dali legitimitet. Oni su jednu politiku vodili do 2017. godine, a drugu od te godine. Osim nekih privatnih inicijativa mi nemamo spomenike mnogim istorijskim ličnostima. Mi objektivno možemo da kažemo da Milošević de fakto, nije imao učinka, osim te borbe u Haškom tribunalu, a ne znamo ni kako se tu držao, jer je preminuo, ali podsećam, da je to čovek koji je dva puta falsifikovao izbore u Jugoslaviji i jednom u Republici Srpskoj Krajini - kaže Antić i primećuje:

- Inicijativa za ovaj spomenik ne potiče od države Rusije, ni od Putina, Dume, ne, nego od nekog privatnog fakulteta i jednog udruženja bajkera, a kažu da je Milošević bio dobar vozač motora. Iako ja nigde nisam video da je on vozio motocikl - kazao je Antić uz dopunu:

05:11

RUSI PERU SAVEST PODIZANJEM SPOMENIKA MILOŠEVIĆU?

Velike sile imaju svoje interese, ali hajde da se ne ponašamo onako kako ne savetujemo svojoj deci da se ponašaju, hajde da sagledamo stvari realno i da se ne pravimo kao da ne vidimo...

Broz misli da je podizanje spomenika Miloševiću opravdano.

- Zašto da se ne podiže? On je napravio Republiku Srpsku i izvukao rezoluciju 1244. Mislim da će braća Rusi kada završe sa Ukrajinom, obratiti pažnju na druge zemlje - kaže Broz i dodaje da su Rusi naši prijatelji, bez obzira na istorijske pokazatelje i interese.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track