Stefanović: Nadam se da neće biti referenduma Kosovo ili EU

Stefanović: Nadam se da neće biti referenduma Kosovo ili EU

Politika -
Prema njegovim rečima, nova vlast u Srbiji treba da uvidi da je tako nešto nemoguće i da takva opcija pokazuje njihovu nemoć i neznanje

BEOGRAD - Poslanik Demokratske stranke i šef dosadašnjeg tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da se nada da nisu tačne najave o mogućem referendumu na kom bi se građani izjašnjavali o pitanju - Kosovo ili EU.

Stefanović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da odgovorni u Vladi Srbije na izazove na Kosovu treba da odgovore "državnom politikom zasnovanom na konsenzusu i razrađenom planu u najkraćem mogućem roku".

"Referendum je normalan u demokratskoj državi i po našem Ustavu je uobičajena stvar, ali se postavlja pitanje da li onda treba sve da stavljamo na referendum - i PDV i viceguvernere i sva druga pitanja i tako se približimo švajcarskom modelu neposredne demokratije", rekao je poslanik DS.

Prema njegovim rečima, nova vlast u Srbiji treba da uvidi da je tako nešto nemoguće i da takva opcija pokazuje njihovu nemoć i neznanje."Sa druge strane, mislim da je krajnje vreme da se formira pregovarački tim i napravi jasan plan i platforma na čemu ćemo mi (DS) pomoći ako budemo pitani i konkretno da odgovorimo na ta pitanja, a ne da prepustimo građanima da odlučuju da li su za Kosovo ili EU", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, referendum sa tim pitanjem u ovom trenutku ne bi ništa pomogao državnoj politici a nova vlast se po pitanju Kosova suočava gotovo sa ultimatumom.

Šef pregovaračkog tima Beograda je kazao da u dosadašnjem dijalogu sa Prištinom nije prihvaćeno ništa što šteti poziciji Beograda. "Nismo ništa napisali ili prihvatili što narušava poziciju Srbije i njen ustavni poredak", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja