URSULA FON DER LAJEN OBJAVILA NOVI PLAN RASTA ZA ZAPADNI BALKAN: Četiri stuba za ubrzanje puta ka EU
Foto: EPA Martin Divisek

URSULA FON DER LAJEN OBJAVILA NOVI PLAN RASTA ZA ZAPADNI BALKAN: Četiri stuba za ubrzanje puta ka EU

Politika -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je novi plan za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Govoreći na forumu "GLOBSEC" u Bratislavi, Fon der Lajenova je da istakla evropski blok treba da učini više kako bi došao do članica u regionu koje teže priključenju.

Urslula fon der Lajen je otkrila plan sastavljen od četiri tačke za podsticanje lokalnog razvoja, preneo je Politiko.

"Konačno shvatamo da nije dovoljno samo čekati da nam se naši prijatelji izvan Unije približe. Takođe moramo da preuzmemo odgovornost da nam se članovi koji teže da se približe Uniji mnogo više približe", kazala je Fon der Lajenova.

Plan bi, prema njenim rečima, uključivao napore za dalje usklađivanje Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzavanje reformi pravosuđa i borbe protiv korupcije i jačanje pretpristupnog finansiranja.

"Zapadni Balkan bi mogao da se pridruži našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina i sajber bezbednost", naglasila je Fon der Lajenova i dodala da bi mogla da bude olakšana trgovina robom i plaćanje.

Kazala je da želi da evropsko jedinstveno tržište bude pokretač promena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile evropskoj porodici, već i za one koje su još na putu.

Naglasila je da će i zemlje Zapadnog Balkana morati da urade svoj deo posla kako bi pristupile novim pogodnostima.

"Želimo da Zapadnom Balkanu unapred ponudimo neke od prednosti članstva. Ali, naravno, to takođe znači da određeni uslovi za članstvo, takođe, moraju biti ispunjeni unapred", rekla je Fon der Lajenova.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da Evropa treba da stavi "više novca na sto" kako bi pomogla da se poboljšaju životi ljudi i olakša proces integracije.

"Trebalo bi da povećamo resurse posvećene Zapadnom Balkanu", istakla je predsednica EK.

(Kurir.rs/Politiko)

Bonus video:

05:28

Ako EU izgubi Srbiju, izgubila je ceo Balkan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja