NA VISINI ZADATKA: Policija nevidljiva na ulicama, ali njeno delovanje uliva nadu da će se sve odvijati mirno
Foto: Petar Aleksić

NA VISINI ZADATKA: Policija nevidljiva na ulicama, ali njeno delovanje uliva nadu da će se sve odvijati mirno

Politika -

Već nekoliko nedelja po ulicama Beograda defiluju povorke pristalica dela opozicije nezadovoljnih politikom vladajuće stranke, a imali smo i jedan skup onih koji vlast podržavaju. Sva ova okupljanja bila su masovna, broj učesnika na svakom od njih merio se desetinama hiljada.

I svaki taj skup protekao je bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

Zasluge za to svakako pripadaju samim učesnicima i njihovoj disciplini, ali i onima u čijem je opisu radnog mesta red i mir na ulicama i bezbednost svih građana - policajcima.

Pitaće neko: na osnovu čega to tvrdimo ako su bili gotovo nevidljivi svih ovih dana? Pa upravo zbog toga: kad na ulicama budete videli brojne policajce u akciji, znajte da je đavo odneo šalu!

Bilo je odmah posle dva masovna zločina koja su uzdrmala Srbiju, i koja su delu opozicije poslužila kao povod za demonstracije, pokušaja da se krivica, makar delimična, prebaci na policiju.

Politikanti su pripadnicima MUP zamerali na navodnoj sporosti u hapšenju masovnog ubice iz Dubone, potpuno prenebregavajući okolnosti na terenu i potrebu da se čitava akcija završi bez novih žrtava.

Bilo je i neubedljivih pokušaja da se problematizuje ponašanje školskog policajca u "Ribnikaru", ali brzo su utihnuli... Naravno, preko ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića gađan je Aleksandar Vučić.

Ali stvarni život je najbolje odgovorio na zamerke upućene MUP.

Radnici ovog ministarstva, od pozornika do čelnika policije, ostali su po strani od političkih igara, obezbeđujući svaki masovni protest i ophodeći se prema svim učesnicima podjednako profesionalno, bez obzira na njihovu političku orijentaciju.

U danima pregrejanih političkih strasti, i sveprisutne zebnje da neka provokacija ne izazove nasilje na ulicama, ovakvo ponašanje policije uliva sigurnost da će se protesti odvijati mirno i da će se o zahtevima njegovih učesnika odlučivati hladne glave.

Uostalom, i sami organizatori opozicionih protesta znaju koja je prava adresa i u čijim je rukama bezbednost svih učesnika.

U toku nedelje je na njihov zahtev održan sastanak sa šefom policije Veselinom Milićem. Sastanku su prisustvovali i načelnik odeljenja za javni red i mir PU za Beograd Ivan Cvijović, pomoćnik načelnika saobraćajne policije Slobodan Jocić, komandant policijske brigade za Beograd Radoslav Rebić i dva Milićeva pomoćnika. Od predstavnika opozicije bili su poslanik DS Srđan Milivojević, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i poslanica Slavica Radovanović.

Da je policija tokom protesta dela opozicije profesionalno delovala, potvrdio je i poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović. On je, opisujući napad pripadnika Narodnih patrola na jednog američkog novinara, rekao da je policija u civilu bila u blizini i brzo reagovala.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track