PREDSEDNIK VUČIĆ SA MURMU NA POSLOVNOM FORUMU: Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

zvanična poseta

PREDSEDNIK VUČIĆ SA MURMU NA POSLOVNOM FORUMU: Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji

Politika -

Predsednica Republike Indije Droupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Nakon sastanka predsednici dve države obratili su se medijima.

1 / 21 Foto: Printscreen/Pink

Obraćanje Vučića na forumu

- Želim da se zahvalim što ste posetili Srbiju, za nas je vaša poseta od ogromnog značaja. Mi smo uvek pokazivali nedvosmisleno prijateljstvo i ljubav prema Indiji. Danas je svet stavljen pred ozbiljne izazove - rekao je predsednik.

- Naše jabuke su našle prostor na indijskom tržištu, nadam se da će i bobičasto voće. Važno je da razvijamo turizam, zato ćemo raditi na viznim olakšicama, kao i na uspostavljanju direktne linije Beograd - Nju Delhi. Govorili smo i o saradnji u oblasti kinematografije - dodao je Vučić.

- Želim da se osećate kao kod svoje kuće, da dobro i korisno provedete vreme, mi smo privilegovani i počastvovani što ste posetili našu zemlju. Daćemo sve od sebe da budemo dobri domaćini - rekao je predsednik Vučić.

Obraćanje predsednice Indije na forumu

- Čast je i privilegija da posetim Srbiju. Hvala predsedniku Vučiću jer je omogućio ovaj događaj. Indija i Srbija imaju bliske i prijateljske odnose, sada je vreme da gradimo dalje odnose i jačamo partnerstvo. Ekonomija Indije je jedna od najbrže rastućih danas u svetu i na putu je da postane treća najveća pre kraja ove decenije. Svedoci smo velikih uspeha u automobilskoj industriji, zdravstvu, obnovljivim izvorima tekstilima, telekomunikacijama. Digitane mogućnosti Indije nastavljaju da rastu, svi veći gradovi imaju IT parkove - rekla je predsednica Indije i dodala:

- Investicije Srbije u puteve i pruge odvijaju se u dobrom pravcu. Vaša zemlja je zemlja inteligentnih i vrednih ljudi koji pokreću inovacije i ideje. Prijatelji, sve ovo ukazuje na velike potencijale na trgovinu i investicije Indije i Srbije. Moramo da iskoristimo mogućnosti, da jačamo stare mostove i gradimo nove. Vreme je da se eliminiše jaz informacija između dveju zemalja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Počeo Srpsko-indijski poslovni forum

Srpsko - indijski poslovni forum, koji je okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, počeo je u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Vučića i predsednice Murmu.

Forum organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Asocijacijom indijskih privrednih komora, uz podršku Ambasade Indije.

Privrednicima će biti prezentovan privredni potencijal za saradnju Srbije i Indije, a posle plenarnog dela, održaće se B2B (biznis tu biznis) sastanci privrednika.

Otvaranju prisustvuju i predsednik PKS Marko Čadež i vođa privredne delegacije Indije Sanjdže Soni.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo.Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Danas smo razgovarali o sveukupnoj saradnji dveju zemalja koja je počela da se kreće u boljem smeru, posebno posle posete koju smo imali Indiji i da će današnja poseta biti veoma važna. Naša trgovinska razmena raste, ali je i dalje nedovoljna. Verujemo da može da bude dosta veća. Razgovarali smo o saradnji u različitim oblastima društvenog života i formiranjem zajedničkih tela. Da nam to omogući bržu i lakšu saradnju - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

On je rekao da su razgovarali i o vizni režim koji treba da se olakša kako bi i turisti mogli lakše i slobodnije da se kreću.

- Naša turistička razmena moraće da bude pomognuta uprošćavanjem viznog režima, da se upotpunosti uprosti. Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju - dodao je Vučić.

Govorili su o sardnji u oblasti farmacije, medicine. Predsednik je istakao da Srbija želi dolazak kompanija iz Indije, i da je važan i IT sektor, veštačka inteligencija.

- Mislimo da tu možemo da razmenjujemo iskustva i da zajednički možemo da gradimo stvari. Uskoro ćemo da gradimo peti naučno-tehnoliški park u Kragujevcu. Jabuke izvozimo na tržište u Indiji, a možemo i dodatnu saradnju da ostvarimo i što se tiče drugog voća - objasnio je predsednik i istakao da veruje da će razmena da raste.

Obraćanje predsednice Indije

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Oduševljena sam što sam u poseti Srbiji, ovo je moja prva poseta nekoj evropskoj državi i hvala na gostoprimstvo i dobrodošlici. Ovom prilikom, podsetila bih se posete predsednika Vučića Indiji 2017. godine koji je tada bio predsednik Vlade. Odnosi između Indije i Srbije su jedinstveni, odnosi se zasnivaju na poverenju, razumevanju i podršci kada je reč o zajedničkim interesima. Imala sam konstruktivan sastanak sa predsednikom Vučićem o svim važnim aspektima i odnosima. Odlučni smo da dalje gradimo na našim dalekosežnim odnosima kada je reč o investicijama i da promovišemo odnose još vise - rekla je ona.

Počeo sastanak predsednika Vučića sa predsednicom Murmu

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Indije Draupadi Murmu.

Nakon sastanka dvoje šefova država, uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Indije.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije dočekao je predsednicu Indije ispred Palate Srbija.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Dočeku su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Privredne komore Marko Čadež i delegacija Indije.

Inače, Srbija je druga zemlja koju posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine.

Program posete

Program posete predviđa ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija (10.30), sastanak u užem formatu predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Republike Indije Droupadi Murmu (10.45), kao i plenarne razgovore delegacija Republike Srbije i Indije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Droupadi Murmu (11.05).

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike, nakon izjava za medije Vučića i Droupadi Murmu, sledi srpsko-indijski poslovni forum.

Droupadi Murmu je rođena kao Puti Birancci Tudu, 20. juna 1958. godine u Majurbhanjdu, a na funkciju 15. predsednice Indije stupila je 25. jula 2022. godine.

Članica je Indijske narodne partije. Prva je osoba koja pripada plemenskoj zajednici i druga žena nakon Pratibe Patil na toj funkciji, a takođe je najmlađa osoba na funkciji predsednika.

Droupadi Murmu je u politiku ušla 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji. Pre toga je bila učiteljica.

Bila je i guvernerka indijske savezne države Jharkhand i na toj funkciji je bila šest godina.

U predsedničkoj izbornoj trci 2022. godine kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse pobedila je opozicionog kandidata Jaswanta Sinha.

Droupadi Murmu se nakon završetka studija udala za bankara Shyama Charan Murmua sa kojim je imala dva sina i ćerku.

Međutim, za nekoliko godina izgubila je supruga, sinove, majku i brata. Najpre je 2009. godine njen sin Laxman preminuo pod misterioznim okolnostima, a potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao njen drugi sin, dok je 2014. godine njen suprug umro posle srčanog udara.

Predsednica Indije Murmu doputovala je juče u Beograd, a nju je dočekao predsednik Vučić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja