PORTPAROL EU STANO: Nema sankcija, EU je uvela mere protiv Kosova, Kurti nije uspeo da preduzme korake za deeskalaciju
Foto: Youtube Printscreen

konferencija za medije u briselu

PORTPAROL EU STANO: Nema sankcija, EU je uvela mere protiv Kosova, Kurti nije uspeo da preduzme korake za deeskalaciju

Politika -

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za medije da Brisel uvodi mere protiv Kosova, i da su neke odmah primenjene, ali i da se o sledećim koracima i dodatnim merama raspravlja.

Stano je naveo da su uvedene mere protiv Kosova privremene i da se mogu ukinuti.

"Nema sankcija protiv Kosova već ima serija mera ili predloga za seriju mera, i neke su odmah primenjene i o nekim se dalje raspravlja, i članice će raspravljati i odlučivati o tome idemo li na sledeći korak. Spektar mera je relativno širok, ali one se mogu opozvati i privremene su i uvodiće se u skladu sa razvojem situacije na terenu", kaže Stano.

Na pitanje o lokalnim izborima održanim 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, Stano je rekao da je na njima izlaznost bila "veoma, veoma niska, kao i da nisu doneli potrebno rešenje situacije.

"Oni su samo doprineli novoj eskalaciji nasilja. Imamo erupciju tenzija i nasilja. Ima toliko problema i izazova. Pokušavamo da pomognemo da se prevaziđe kriza", rekao je Stano.

Stano je naveo da su tokom prethodnih dana imali veoma intenzivne kontakte na najvišem nivou između Evropske unije i partnera sa obe strane, kako bi se pronašao način da se izađe iz statusa kvo na Kosovu, jer kako navodi "opet imamo situaciju koja nam pokazuje da nema deeskalacije".

"Rekli smo status kvo mora biti završen, moramo izaći iz krize i nastaviti proces smirivanje situacije na severu Kosova. Ponavljamo pozive premijeru Kurtiju koji u ovom slučaju nije uspeo da preduzme korake za deekalaciju sukoba", rekao je Stano.

On je dodao da će se nastaviti diplomatske aktivnosti Evropske unije i da su 27 članica EU pripremile restriktivne mere koje će biti primenjene i i koje će dati efekte u odnosu na Kosovo.

"I dalje očekujemo od premijere Kurtija da primeni korake kako bi odmah došlo do deeskalacije sukoba, a ukoliko do toga ne dođe posledice će biti suspendovanje kontakata na visokom nivou", rekao je Stano.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track