STANO: Očekujemo od Kurtija korake ka deeskalaciji, mere EU su odlaganje poseta i planiranih događaja
Foto: Youtube Printscreen

Portparol Evropske unije

STANO: Očekujemo od Kurtija korake ka deeskalaciji, mere EU su odlaganje poseta i planiranih događaja

Politika -

BRISEL - Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je na konferenciji za novinare da EU od premijera Kosova Aljbina Kurtija i dalje očekuje da primeni neophodne korake ka deeskalaciji situacije, a da će mere koje će EU preduzeti prema Kosovu uključiti odlaganje zvaničnih poseta ili planiranih događaja, kao i da se odnose na finansijsku saradnju EU sa Kosovom.

"Ovo nisu sankcije niti restriktivne mere koje su zasnovane na pravnom okviru za sankcionisanje. U slučaju Kosova to su mere, instrumenti, koje koristimo kako bismo pokazali da je EU ozbilljna u svojim očekivanjima deeskalacije, i kao reakcija ako se deeskalacija ne dešava", rekao je Stano..

Dodao je da se od premijera Kosova Aljbina Kurtija i dalje očekuje da primeni neophodne korake ka deeskalaciji situacije, a da su mere privremene, da mogu da budu i umanjene, a da uključuju odlaganje zvaničnih poseta ili planiranih događaja, kao i da se odnose na finansijsku saradnju EU sa Kosovom.

"Naše kolege sa Kosova su veoma dobro upoznate sa mišljenjem EU i njenim očekivanjima. Te mere su neophodna reakcija EU jer do sada nismo videli odlučan korak ka deeskalaciji", naglasio je Stano.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track