ISPLIVAO DOKAZ! NA POMOLU NOVA AFERA LIDERA NARODNE STRANKE: Jeremić povezan sa SVETSKIM FINANSIJSKIM PREVARANTOM Žaoom! (FOTO)
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

šema

ISPLIVAO DOKAZ! NA POMOLU NOVA AFERA LIDERA NARODNE STRANKE: Jeremić povezan sa SVETSKIM FINANSIJSKIM PREVARANTOM Žaoom! (FOTO)

Politika -

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić povezan je sa još jednim svetskim finansijskim prevarantom! Nakon što je dokazano da je učestvovao u mutnim poslovima porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, konkretno s njegovim sinom hanterom, zbog čega je pozvan da svedoči u SAD, te sarađivao sa Patrikom Hoom, na čijem je suđenju već svedočio pre nekoliko godina a u vezi sa milionskim korupcionaškim skandalom, sada je otkriveno i da očito sarađuje sa osnivačem vodeće svetske platforme za trgovinu kripto valutama "Bajnens", kanadskim državljaninom kineskog porekla Čangpeng Žaoom koji se sumnjiči za višemilionsku proneveru novca. Kurir je došao u posed fotografije na kojoj je Jeremić upravo na jednom od sastanaka sa Žaoom, nastale u jednoj afričkoj zemlji!

Sastanak Vuka Jeremića sa Žaoom (na čelu stola)
Sastanak Vuka Jeremića sa Žaoom (na čelu stola)foto: Kurir

Naime, protiv Žaoa je nedavno američka Komisija za hartije od vrednosti i berzu SAD podnela tužbu po čak 13 tačaka. Terete ga, između ostalog, za kršenje propisa u oblasti finansijskog poslovanja i bezbednosti, čime su proneverena sredstva investitora u iznosu od više milijardi dolara, kao i da je njegova kompanija pribegavala različitim vidovima spekulacija kako bi privukla kapital američkih klijenata, poput veštačkog podizanja vrednosti svojih aktiva posredstvom više povezanih firmi pod njegovom kontrolom.

A upravo je Jeremić, po svemu sudeći, u vezama sa Žaoom s kojim se u više navrata prethodnih godina susretao, a sumnja se zarad sklapanja poslova sumnjivog karaktera. Tako je osvanula i njihova zajednička fotografija tokom jednog sastanka na afričkom kontinentu, a Žao je bio i jedan od govornika na međunarodnoj on-lajn konferenciji "Global taun hol", koja je ofržana 20. novembra 2021, a u čijoj je organizaciji učestvovao i Jeremićev Centar za međunarodne odnose i saradnju. Bliski odnos potvrđuje i činjenica da je tom prilikom razgovor sa Žaoom vodio baš Jeremić koji ga je predstavio kao "Novaka Đokovića u svetu blokčejna i kripto valuta."

Patrik Ho, Vuk Jeremić, Hanter Bajden
foto: Profimedija, Zorana Jevtić

Da je i te kako simptomatična Jeremićeva bliskost sa Žaoom, te da postoji sumnja da je povezan i sa njegovim nelegalnim poslovima, govori činjenica da mu učešće u poslovnim aferama nije nimalo strano. Naprotiv.

Podsećanja radi, Jeremić je bio u izuzetno bliskim odnosima sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga Patrikom Hoom, koji je marta 2019. u Americi osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog umešanosti u korupciju i pranje novca. A Ho je u periodu od 2013. do 2015. u svojstvu potpredsednika i generalnog sekretara kineskog konglomerata CEFC, koji je bankrotirao 2020, finansirao CIRSD i Jeremićevu firmu "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting", i to sa ukupno 1,76 miliona dolara. Takođe, jedan od ključnih momenata optužnice protiv Hoa bila je umešanost u pokušaje podmićivanja visokih zvaničnika Čada i Ugande kako bi CEFC dobio koncesije na eksploataciju energenata u tim afričkim zemljama.

Vuk Jeremić, Hanter Bajden
foto: AP/Patrick Semansky, Zorana Jevtić

Takođe, Jeremić je još pre nekoliko meseci dobio zvaničan poziv da svedoči u istrazi koju sprovodi odbor američkog Kongresa o poslovima članova porodice američkog predsednika Džozefa Bajdena, što je on odbio, a nedavno su Republikanci na pres konferenciji izneli nedvosmislene podatke o Jeremićevoj umešanosti u korupcijski skandal sa Hanterom Bajdenom, sinom američkog predsednika s kojim je Jeremić u dokazanom kontaktu od perioda kada je lider Narodne stranke pokušavao da postane generalni sekretar UN. Kako su Republikanci objavili, od avgusta 2015. do juna 2016. kineska energetska kompanija je prosledila Jeremićevoj kompaniji tri miliona dolara, očito zarad skrivanja tragova novca u poslovima u koje je bila umešana porodica Bajden. Ovaj slučaj tek čeka zvanični sudski epilog.

Sumnja se da je Jeremić, koji je imao veze sa afričkim zvaničnicima tokom obavljanja funkcije predsedavajućeg Generalne skupštine UN, bio tada veza u sklapanju poslova Hou, a moguće po istom scenariju i Žaou.

Ko je Čangpeng Žao

"Težak" kao Zakerberg

Kompanija "Bajnens", Čangpeng Žaoa, u periodu od juna 2018. do jula 2021. godine je zahvaljujući spekulativnom poslovanju ostvarila dobit od 11,6 milijardi dolara. Žao se u više navrata našao na listi najbogatijih ljudi na svetu, sa bogatstvom uporedivim sa onim osnivača "Fejsbuka" Marka Zakerberga ili vlasnika "Orakla" Lerija Elisona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track