GORAN RAKIĆ NAKON SASTANKA SA GRENELOM U SEVERNOJ MITROVICI: Naš jedini greh je što smo Srbi, tražimo amnestiju za uhapšene
Foto: Kosovo Online

GORAN RAKIĆ NAKON SASTANKA SA GRENELOM U SEVERNOJ MITROVICI: Naš jedini greh je što smo Srbi, tražimo amnestiju za uhapšene

Politika -

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i predstavnici Srba sa KiM obratili su se nakon sastanka koji su održali u Severnoj Mitrovici.

Susretu sa Grenelom prisustvovalo je najviše rukovodstvo Srpske liste, među kojima su predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i direktori zdravstvenih i obrazovnih institucija sa Kosova.

Obraćanje Gorana Rakića

"Imam čast da i vama, a i građanima na KiM kažem smo imali priliku i čast da danas ugostimo i razgovaramo sa gospodinom Ričardom Grenelom, koji je bio specijalni savetnik predsednika Donalda Trampa. Želim da se u svoje ime i ime građana ove opštine, i svih opština sa severa i južno od reke Ibra zahvalim što ste došli da čujete sa kojim se problemima suočavamo.

Stavovi srpskog naroda, srpskih predstavnika opština sa severa su sledeći:

Da se specijalne jedinice ROSU naoružane dugim cevima povuku sa severa KiM, da se taj bezbednosni vakum prostor popuni EULEKS policijom i Kfor-om. Da prvi bezbednosni nivo bude EULEKS, drugi Kfor - rekao je Rakić i dodao:

"Drugi zahtev je bio da se svi neosnovano i neopravdano, bez dokaza uhapšeni Srbi puste, amnestiraju. Ne tražimo da se oslobode kriminalci koji su optuženi za ubistva, seksualne delikte, teška krivična dela, samo da svi koji su uhapšeni koji su učestvovali u protestima i na barikadama", rekao je Rakić, koji se zahvalio Grenelu na tome što je došao i saslušao probleme Srba.

Rakić je naveo i da je zahtev Srba da svi lažni gradonačelnici podnesu ostavku i nakon toga bi mogli da se održe fer i slobodni izbori. Uslov svih uslova je formiranje Zajednice srpskih opština, naveo je on.

"Kada je pitao koji je naš greh, rekli smo prvi što smo Srbi i što želimo da ostanemo na ovim prostorima", rekao je Rakić.

Bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović podvukao je da je krizu na severu Kosova izazvala vlada Aljbina Kurtija, a nikako Srbi.

On se zahvalio Grenelu što je hteo da posluša Srbe.

"Grenel je prvi čovek koji je došao od početka krize da nas sasluša i čuje naše probleme. Čuo je kako se Srbi hapse, da su specijalne jedinice na severu, da su okupirane naše zgrade, da naši građnai ne mogu da ostvare svoja osnovna prava. Čuo je i da nam se uskraćuju prava na lečenje, hapse vozači saniteta, da ne možemo da dolazimo do kiseonika. Naši građani se nalaze u izuzetnoj situaciji", objasnio je Milović.

On je ukazao da je na današnjem protestu situacija poređena onom od 17. marta 2004.

"Smatramo da je jedini put da izađemo iz te situacije da se povuku specijalne jedinice policije sa severa, da gradonačelnici napuste zgrade opštine, i da naši nepravedno uhapšeni građani budu pušteni na slobodu. To je potrebno da bismo mogli da krenemo u realizaciju onoga što je pre deset gdoina dogovoreno u Briselu, a to je ZSO", podvukao je Milović.

Obraćanje Ričarda Grenela

Grenel se, u obraćanju novinarima, zahvalio što je 20 predstavnika Srba izdvojilo vreme da mu prenesu probleme i sa čim se suočavaju.

"Frustriran sam što nema međunarodne zajednice ovde. Zašto međunarodna zajednica nije došla da posluša ove ljude? Zašto nisu ovde da vide šta su stvarni problemi? Treba da poslušate ove ljude. Čuo sam veliku zabrinutost", kazao je on.

Izrazio je uverenje da će međunarodna zajednica doći i poslušati Srbe, jer je to neophodno da bi se postigao napredak.

"Za nekog ko više nije u američkoj vladi, koji prati situaciju sa strane, frustrirajuće je da vidi kako se situacija u protekle tri godine značajno pogoršala. Bili smo krenuli dobrim putem, fokusirajući se na ekonomsku normalizaciju. Verujem da ljudi na Kosovu, Srbi i Albanci, žele mir, dobra radna mesta, da im deca mogu ostati i raditi, i da imaju dobar život. Nije mnogo što traže", naglasio je on.

Grenel je istakao da se mora obustaviti politika manevrisanja i skoncentrisati se na ekonomski napredak, u kojem vidi rešenje.

"Molim EU da se skoncentriše na ekonomska pitanja. I američku vladu pozivam da dođe ovde i posluša ljude. Ništa ne može da zameni američko vodstvo, koje nam je sada potrebno. Vidim jasan put za napredak, za deeskalaciju, a na njemu je potrebno par hrabrih koraka", objasnio je on.

Kkazao je da su mu sagovornici u Severnoj Mitrovici ukazali na sve jednostrane akcije Aljbina Kurtija.

"Međunarodna zajednica tek se pre nekoliko dana fokusirala na pozivanje na zaustavljanje jednostranih akcija. Američka vlada je pre nedelju dana nacrtala 'crvenu liniju' i rekla šta mora da uradi. Takvo liderstvo nam treba", podvukao je on.

Susretu sa Grenelom prisustvovalo je najviše rukovodstvo Srpske liste, među kojima su predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i direktori zdravstvenih i obrazovnih institucija sa KiM.

Kako kažu u Srpskoj listi, sastanak sa Grenelom nije ranije najavljen iz bezbednosnih razloga.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track