Nikolić i Kirbi: Rešiti pitanje Kosova
Foto: Tanjug

SRB-POLITIKA-SAD /kraća verzija

Nikolić i Kirbi: Rešiti pitanje Kosova

Politika -
Naša je obaveza da zajedno radimo na iznalaženju rešenja za izazove i omogućimo Srbiji da ostvari svoju evropsku budućnost, rekao je Kirbi prilikom predaje akreditivnih pisama predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Novoimenovani ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da će složeno pitanje Kosova morati da se razreši, ako Srbija želi da krene dalje na svom evropskom putu.

Naša je obaveza da zajedno radimo na iznalaženju rešenja za izazove i omogućimo Srbiji da ostvari svoju evropsku budućnost, rekao je Kirbi prilikom predaje akreditivnih pisama predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Nikolić je istakao da Beograd svojom posvećenošću pregovaračkom procesu sa Prištinom i primeni postignutih dogovora iskazuje političku volju za suštinskim rešavanjem kosovskog pitanja i ostvarivanjem evropske perspektive regiona.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, primajući akreditive novog američkog ambasadora Majkla Kirbija, da Srbija vodi doslednu politiku u pogledu statusa Kosova, na liniji ustavnih obaveza i povelje UN, a zalaže se za doslednu primenu rezolucije 1244.

Posvećenost Beograda pregovaračkom procesu sa Prištinom i primeni postignutih dogovora iskazuje našu političku volju za suštinskim rešavanjem kosovskog pitanja i ostvarivanjem evropske perspektivne regiona, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na najvišem nivou, pri čemu Sjedinjene Američpke Države (SAD) vidi kao ključnog partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

Nikolić je rekao da je unapređenje odnosa sa SAD od izuzetne važnosti za Srbiju, zbog značaja koji one imaju na globanom planu, ocenjujući da su odnosi dve države sveobuhvatni i u stalnom usponu.

Posebno cenimo, rekao je Nikolić, podršku koju su SAD do sada pružale Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, kao svom strateškom cilju.

Očuvanje pozitivne dinamike u precesu evropskih integracija od ključnog je značaja za stabilnost i razvoj Srbije i regiona, rekao je Nikolić, izražavajući nadu da će SAD nastaviti sa aktivnom podrškom našoj zemlji u ostvarivanju tog cilja.

Nikolić je podsetio na duge diplomatske odnose Srbije i SAD, dve države koje su u dva svetska rata bile na pravoj strani, dodajući kako zajedno treba da prevaziđu nedavno negativno nasleđe.

Prema rečima Kirbija, kompleksno pitanje Kosova moraće da se razreši, ako Srbija želi da krene ka Evropskoj uniji.

Naša je obaveza da zajedno radimo na iznalaženju rešenja za izazove i omogućimo Srbiji da ostvari svoju evropsku budućnost, rekao je Kirbi.

On je naglasio da takva budućnost donosi prosperitet, mir i stabilnost, kojem srpsi narod teži i zaslužuje ga, a u tome može da računa na podršku i prijateljstvo Amerike.

Zapadni Balkan je nedvojiv deo evropske porodice i naporno ću raditi na pružanju podrške Srbiji u pristupanju Evropskoj unij, rekao je Kibi, koji je uveren da će odnosi dve države biti sve bolji.

Kirbi je rekao da dve države spaja ideja da Srbija bude stabilna, prosperitetna i demokratska, kao i da je to jače od onog što ih je razdvajalo u prošlosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track