TAJNI SPISKOVI: Srbi u strahu od novih akcija Kurtijeve policije: Samo čekamo da počnu i žene da hapse
Foto: Shutterstock

POLITIKA

TAJNI SPISKOVI: Srbi u strahu od novih akcija Kurtijeve policije: Samo čekamo da počnu i žene da hapse

Politika -

Sve nas je potresao snimak zlostavljanja Nenada Orlovića u pritvoru, kojem su pre "ispitivanja" stavili crnu kesu na glavu, kaže Miljan Adžić, koji je i sam bez ikakvog razloga proveo tri meseca u pritvoru

Srbi na Kosovu i Metohiji sve više strepe za svoju sudbinu! Nakon što je pre dva dana osvanuo snimak kako kosovska policija ispituje uhapšenog Srbina Nenada Orlovića s kesom na glavi, više nikome nije svejedno i poručuju da čekaju još samo da počnu i žene da hapse i maltretiraju.

Radomir Vukašinović, otac Uroša Vukašinovića, kog je pre nekoliko dana u Leposaviću bukvalno otela kosovska policija dok je išao na posao, kaže za Kurir da njegovog sina, barem kako mu je rekao, nisu maltretirali, ali ne može da tvrdi da je to tačno.

Potpuno neizdrživo

Kosovo, Leposavić, Uroš Vukašinović, otmica, hapšenje
foto: Facebook

- Svi smo se uznemirili kada smo videli taj snimak! Meni Uroš kaže da su se dosad korektno ponašali prema njemu, ali možda samo neće da me brine. Ne znam... Trebalo bi da me u sredu puste da ga posetim, pa ću se i lično uveriti - kazao nam je.

Radomir dodaje da Srbi na severu Kosmeta žive u stalnom strahu šta će se još desiti.

- Ko zna ko je sve na tom njihovom spisku za hapšenje i iz kojih razloga. To samo oni znaju! Ne znam zaista kako biraju koga će sledećeg i zašto da privedu i maltretiraju! Ovo je postalo potpuno neizdrživo za sve nas. Narod je ovde psihički utučen do temelja - kazao nam je u dahu Radomir.

On dodaje da je optužnica protiv Uroša potpuno neosnovana i napravljena na osnovu nekog snimka na kome se ništa ne vidi, a za koji kosovske vlasti tvrde da je dokaz da je Uroš Vukašinović učestvovao u navodnom napadu na novinare.

- Evo, dobio je mesec dana pritvora i potpuno nevin leži u Podujevu u zatvoru. Ne znam ni šta da vam kažem kako sam, onako kako moram u ovom ludilu - kazao je Radomir za Kurir.

Miljan Adžić iz Zvečana, koji je bio uhapšen 9. decembra na administrativnom prelazu Jarinje zbog navodnog napada na službeno lice, a koji je uz jemstvo pušten u martu da se brani sa slobode, kaže da je sve Srbe potresao snimak ispitivanja uhapšenog Srbina.

Jeziv prizor

- Ono zaista izgleda zastrašujuće, prizor je jeziv. Zamislite samo da vidite tako svog brata, prijatelja, oca, rođaka... A može svakome, ne daj bože, da se desi jer se ovde ne poštuju ni ljudska prava ni pravda, ništa. Da sedi čovek onako vezan, bez majice, s prekrivenom glavom... Strašno! Bruka i sramota! Prema meni su, srećom, ipak bili korektni - kazao nam je on.

Suzana Trajković, supruga uhapšenog Slađana Trajkovića, kome su već nekoliko puta produžavali pritvor, za Kurir je poručila da su ljudi očajni i samo još čekaju da kosovska policija počne da hapsi žene.

Suzana Trajković, Slađan Trajković
foto: privatna arhiva, printscreen Kosovo online

- Ovde smo svi napeti, ja sam s ćerkom na protestima u Zvečanu svaki dan i mahom smo mi žene na protestima jer se muškarci plaše, pošto ih hapse kako stignu. Starije zbog navodnih ratnih zločina, a mlađe navodno zbog napada na novinare ili policiju. Ne vidimo da ima bilo kakvog efekta naša muka i ova nepravda ni kod međunarodne zajednice, koja ne reaguje. Ne znam više kako da nam se pomogne, jako smo zabrinuti, sada čekamo još i nas žene da počnu da hapse - poručila nam je Suzana, čiji je bolesni muž i dalje u teškom stanju u pritvoru jer prepisanu terapiju ne dobija redovno, te porodica strahuje za njegov život već mesecima.

Policijski inspektorat Kosova

Suspenzija zbog objavljivanja snimka

Policijski inspektorat Kosova saopštio je da je policijski službenik u Južnoj Mitrovici suspendovan zbog sumnje da je "neovlašćeno fotografisao ili snimao". Reč je o pripadniku jedinice za brzo reagovanje. PIK je saopštio da je pokrenuta istraga u cilju potpunog rasvetljavanja ovog slučaja, uz konsultacije s nadležanim tužiocem i u skladu sa zakonom.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica

Kiseonik odobrili na tri meseca, lekova ponestaje

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, upozorava za Kurir da, ukoliko se nastavi otežan uvoz lekova iz centralne Srbije toj bolnici, kao i ostatku medicinskih ustanova, preti humanitarna katastrofa na teritoriji Kosova i Metohije.

- Iako su u petak kasno po podne stigle određene količine kiseonika, koji je počeo da nam ponestaje, odobrenje za dopremanje iz centralne Srbije je na snazi samo tri meseca, nakon čega ćemo opet morati da se borimo da firma koja nas snabdeva kiseonikom ponovo dobije odobrenje za dopremanje. Takođe, još je na snazi zabrana uvoza lekova, što je možda čak još više zabrinjavajuće. Stalno smo u problemu otkako je Kurti na vlasti jer ne dozvoljava uvoz lekova firmama, iako imaju sve adekvatne dozvole od privremenih prištinskih institucija - ističe Elek.

Sagovornik Kurira podseća i da je snabdevanje lekova na teritoriji KiM definisano i Briselskim sporazumom, ali da to Priština, s Kurtijem na čelu, ignoriše.

- Radimo sve što je u našoj moći da za ovaj narod obezbedimo lečenje i u tome zasad uspevamo zahvaljujući merama koje preduzimaju Vlada Srbije i resorno ministarstvo, kao i Kancelarija za KiM - zaključio je Elek.

Kurir.rs/Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja