45 NEVIDLJIVIH U SKUPŠTINI: Čak petina poslanika skoro 10 meseci NIJE NI PROGOVORILA, a "zaradili" više od 1,3 miliona!
Foto: Zorana Jevtić

BEŽE OD MIKROFONA

45 NEVIDLJIVIH U SKUPŠTINI: Čak petina poslanika skoro 10 meseci NIJE NI PROGOVORILA, a "zaradili" više od 1,3 miliona!

Politika -

Pojedini parlamentarci su se posle naše kritike "razvrednili", ali među onima koji su nastavili po starom, to jest da beže od mikrofona, nalaze se Bečić, Jugović, Karić, Popović, te Zagrađanin, Bajatović...

Čak 45 narodnih poslanika, to jest oko petina parlamentaraca, za gotovo punih deset meseci rada Narodne skupštine nisu se niti jednom rečju obratili kolegama na sednicama! Uprkos tome, oni su za svoj "rad" uredno dobijali platu, na konto čega su za ovaj period inkasirali oko 1,35 miliona dinara! Doduše, neki od njih su uzimali i samo paušal.

Veterani

Iako zvuči neverovatno da neko deset meseci nije imao šta da kaže ni na jednu temu kojom se Skupština bavila, mada mu je to posao, takvih je ipak 45. Istini za volju, pojedini poslanici su se i "razvrednili" posle naših kritika, imajući u vidu podatak da je ćutologa samo dva meseca ranije bilo 61.

Naime, od ukupno 250 poslanika, najviše parlamentaraca ima poslanička grupa vladajuće Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", ukupno 106. A od naprednjaka od početka rada ovog saziva parlamenta dosad se njih 38 nije javilo za reč, što je za pet manje nego dva meseca ranije. Od viđenijih naprednjaka, odnosno veterana parlamentarnog života, do sada u nejmu nisu, barem raspravom, učestvovali Igor Bečić, Aleksandar Jugović, Dragomir Karić, ali i bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te bivši ministar Nenad Popović.

Narodna Skupština, poslanici, Nova Vlada, Skupština Srbije
foto: Zorana Jevtić

I u redovima socijalista ima ćutologa, a oni su Dušan Bajatović, direktor Srbija gasa i Vladan Zagrađanin, dugogodišnji poslanik SPS. I među PUPS-ovcima ima poslanika koji reč nisu progovorili - Momčilo Vuksanović i Borisav Kovačević, dok se za reč nijednom nije javila ni samostalna poslanica Marija B. Jovanović.

Još jedna poslanica koja nije govorila pred parlamentom je Biljana Dragić iz koalicije Za pomirenje SPP-USS-DSHV.

Predlog

Da ovakvo stanje u srpskom parlamentu govori da nam čak 250 poslanika nije ni potrebno, jer dobar deo njih ne doprinosi nikakvom kvalitetu skupštine, smatra Dragan Dobrašinović, bivši predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.

- I pojedini koji su se javljali, bolje da nisu, imajući u vidu šta pričaju. Ovo nam samo pokazuje da nama nije potreban parlament od 250 poslanika i da ga treba prepoloviti ili čak svesti na 100 poslanika. I to zato što u ovom našem izbornom sistemu ni na koji način ne predstavljaju svoju teritorijalnu bazu, pa je svejedno da li imamo tri, pet ili nijednog poslanika iz određene geografske oblasti - kaže Dobrašinović za Kurir.

Dragan Dobrašinović
foto: Beta

Takođe, kaže, očigledno je i da većina poslanika koja se javi za reč samo ponavlja stavove svojih lidera koji su već uveliko poznati i koje su i sami izrekli.

- Ne dobijamo nikakav kvalitativni pomak, s obzirom na broj poslanika, tj. kvantitet ne donosi kvalitet. Naprotiv, urušava se - konstatuje Dobrašinović.

Šef poslaničke grupe naprednjaka

Jovanov ubedljiv rekorder s 588 obraćanja

Rekord u broju obraćanja u srpskom parlamentu i dalje drži šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov sa čak 585 obraćanja za ovih skoro deset meseci. Iako daleko manji, nezanemariv broj obraćanja imao je poslanik koslicije Moramo, Radomir Lazović koji je govorio 195 puta, kao i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde sa 123 obraćanja.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track