STEJT DEPARTMENT: Odluka Prištine da dve organizacije na severu proglasi terorističkim donesena bez koordinacije sa SAD
Foto: Profimedia

STEJT DEPARTMENT: Odluka Prištine da dve organizacije na severu proglasi terorističkim donesena bez koordinacije sa SAD

Politika -

Vlada privremenih institucija u Prištini odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" terorističkim organizacijama nije donela u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim međunarodnim partnerima, navodi se u odgovoru Stejt Departmenta za Radio Slobodna Evropa.

"Ova odluka je trebalo da bude koordinisana sa najbližim međunarodnim partnerima KiM, uključujući one koji imaju primarnu odgovornost da obezbede stabilnost KiM. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih koraka dok sa stranama radimo na rešavanju trenutne krize", navodi se u odgovoru.

Ističe se da SAD osuđuju "nasilje nad snagama Kfora", te da oni koji stoje iza toga treba da odgovaraju "poštujući propisani proces i uz punu transparentnost".

Vlada u Prištini je juče proglasila "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu " terorističkim organizacijama uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu Kosova, te da "predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Kosova".

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track