KURTIJU NIJE DATA REČ! Ambasada SAD u Prištini obeležila Dan nezavisnosti
Foto: Printscreen/Twitter

obratili se Osmani i Hovenijer

KURTIJU NIJE DATA REČ! Ambasada SAD u Prištini obeležila Dan nezavisnosti

Politika -

Američka ambasada u Prištini organizovala je proslavu povodom Dana nezavisnosti SAD na kojoj su se obratili ambasador Džefri Hovenijer, kao i predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, dok premijeru Aljbinu Kurtiju nije data reč, što je na prethodnim proslavama bio običaj, prenosi Reporteri.

Hovenijer je poručio da Priština nije uvek ispoštovala ideale postavljene u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Hovenijer je pročitao deo deklaracije u kojem se navodi da "Kosovo proglašava demokratsku, sekularnu i multietničku Republiku, vođenu principima nediskriminacije i jednake zaštite prema zakonu" i da će "zaštititi i promovisati prava svih zajednica na Kosovu i stvoriti neophodne uslove za njihovo efektivno učešće u političkim procesima i procesima donošenja odluka".

"Ovaj tekst je deo obećanja Kosova i osnova njegove nezavisnosti. Nadam se da možemo da se složimo da Kosovo ponekad nije ispunilo obećanja", kazao je Hovenijer.

Istakao je da su Sjedinjene Američke Države ponosne na podršku koju su dale narodu Kosova u osmišljavanju, a potom i ostvarenju vizije njihove nezavisnosti i da će u tome ostati nepokolebljive.

"U tom duhu, želim da potvrdim da Sjedinjene Države i naši partneri stoje uz narod Kosova u unapređenju i ostvarivanju njegove osnivačke vizije: demokratske, suverene, sekularne, multietničke države", rekao je Hovenijer.

Naglasio je da SAD i zapadni partneri podržavaju Kosovo davanjem saveta, iako traže "stvari koje izgledaju ili su zaista teške za uraditi", ali da to čine u skladu sa "dugoročnim opredeljenjem da podrže narod Kosova i da se približi onim veoma ambicioznim idealima koje su sami sebi stvorili".

"Danas, dok slavimo 247. godišnjicu Sjedinjenih Američkih Država kao slobodne, suverene, nezavisne države, želimo i da proslavimo zajedno, kako je Kosovo ostvarilo svoju zasluženu nezavisnost; izuzetan napredak koji je narod Kosova postigao u ovom kratkom vremenskom periodu i obećanje daljeg napretka za dobrobit svih građana Kosova", rekao je.

Govor američkog ambasadora u tom duhu dolazi u trenutku kada su odnosi između tzv. Kosova i drugih međunarodnih partnera na niskoj tački i to zbog tenzija na severu Kosmeta, konstatuje Reporteri.

Na proslavu su pozvani i predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, ali dok se Osmani obratila prisutnima, Kurti nije dobio reč što je na ranijim proslavama bilo uobičajeno.

Ambasador Hovenijer je pre nekoliko dana upitan da li se spisak gostiju promenio rekao da nije i da su uobičajeni gosti pozvani.

Kazao je i da Vlada tzv. Kosova i Vlada SAD imaju neke razlike, ali da to ne znači da se neće okupiti na proslavi 247. godišnjice potpisivanja Deklaracije nezavisnosti SAD.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja