PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U BEČU: Srbija, Austrija i Mađarska nastavljaju saradnju u zaštiti granica
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U BEČU: Srbija, Austrija i Mađarska nastavljaju saradnju u zaštiti granica

Politika -

Austrija, Srbija i Mađarska u Beču nastavljaju saradnju u kontroli migracionih tokova i zaustavljanju ilegalne migracije.

Na mini samit tri države kancelar Nehamer i njegov tim pozvali su srpskog predsednika Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, zajedno sa resornim ministrima i šefovima policije iz Beograda i Budimpešte. Ovo je treći sastanak tog tipa.

Panel Austrije, Mađarske i Srbije je uspostavljen u oktobru prošle godine u Budimpešti, nakon čega je usledio susret u Beogradu mesec dana kasnije. U fokusu razgovora je bolja organizacija u zaštiti granica, uz presecanje ruta ilegalne migracije.

Šefovi policije tri zemlje su pozvani da evaluiraju dosadašnju kooperaciju na tom planu i usklade dalje planove.

Neposredan povod za osnivanje međudržavnog migracionog panela Austrije, Mađarske i Srbije bilo je stanje na takozvanoj Balkanskoj ruti.

Kao prvi rezultat, Beograd je ukinuo bezvizni režim za državljane Indije i Tunisa, koji su do tada preko Beograda lako ulazili u EU, zaobilazeći evropske regulative, ionako nedorečene i pune pravnih rupa.

Beč se više puta zahvaljivao Srbiji na takvom potezu, poslednji put od strane ministra spoljnih poslova Aleksandra Šalenberga kada je primao u goste srpskog kolegu Ivicu Dačića prošlog marta.

Sada se saradnja Beča, Beograda i Budimpešte sa krizne kooperacije širi na trajnu i stabilizujuću.

"Rezultati prošlih susreta govore za sebe. Dokle god ne postoji nova smislena politika azila u EU, moramo da pomognemo sami sebi kako možemo", rekao je kancelar Nehamer uoči početka samita.

Vučić uveče sa Ramom u Beogradu

Po povratku iz Beča, predsednik Vučić će se uveče u 19.30 u Vili "Mir" sastati i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je juče boravio u Prištini.

Nakon sastanka Vučića i Rame predviđeno je obraćanje dvojice državnika medijima.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track