LAJČAK: Nastavljamo napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Foto: Kosovo Online

LAJČAK: Nastavljamo napore za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Politika -

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da su mu nedavna putovanja u Beograd i Prištinu pomogla da razjasni situaciju na terenu i poručio da se nastavljaju napori za normalizaciju odnosa dve strane.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je u Beču, na komemorativnom događaju posvećenom 30. godišnjici visokog komesara OEBS-a za nacionalne manjine, imao prilike da razgovara sa sa aktuelnim predsedavajućim OEBS-om i ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

"Razgovarali smo o izazovima sa kojima se OEBS bavi, nedavnim dešavanjima u regionu i dijalogu uz podršku EU", istakao je Lajčak.

Podsetio je da je ranije ove nedelje boravio u Beogradu i Prištini da bi ispratio napore EU u pronalaženju rešenja za napetu situaciju na severu KiM.

„Glavni fokus su bili moji sastanci sa predsednicom Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem na Kosovu, kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Srbiji kako bih istražio opcije za dalje napredovanje u skladu sa zahtevima za deeskalaciju, nove lokalne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu. Detaljno smo razmenili mišljenja o konkretnim koracima“, naveo je on.

Lajčak je dodao da je tokom posete Prištini imao prilike da upozna i novog šefa Euleksa general-majora Đovanija Pjetra Barbana i da se sastane sa komandantom Kfora general-majorem Anđelom Mikelom Ristućom.

„Razgovarali smo o bezbednosnoj situaciji, hitnoj potrebi da sve strane preduzmu konkretne korake za deeskalaciju, i istražili mogućnosti kako da tome doprinesemo“, poručio je on.

Kako kaže, napor EU da se Beograd i Priština vrate na put normalizacije se nastavlja.

„Putovanje mi je pomoglo da bolje razjasnim situaciju na terenu i neophodne sledeće korake“, zaključio je Lajčak.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track