PRIŠTINA GOMILA NAORUŽANJE I PRETI SRBIMA! Kurtijevo hvalisanje nije realna opasnost, jer Srbija ima daleko jače oružane snage
Foto: Printscreen/Kosovo-online

pozadina

PRIŠTINA GOMILA NAORUŽANJE I PRETI SRBIMA! Kurtijevo hvalisanje nije realna opasnost, jer Srbija ima daleko jače oružane snage

Politika -

U trenutku kada je ozbiljno ugrožena bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, poruka kosovskog premijera Aljbina Kurtija o dodatnom snaženju oružanih snaga Prištine ne može se smatrati drugačije nego pretećom! Kurti se pohvalio novim bespilotnim letelicama TB-2, koje su kupljene u Turskoj, i ogromnim rastom kapaciteta u vojsci.

00:25

PRIŠTINA GOMILA NAORUŽANJE I PRETI SRBIMA! Kurtijevo hvalisanje nije realna opasnost, jer Srbija ima daleko jače oružane snage

- U arsenal naše vojske dodali smo bespilotne letelice "bajraktar TB-2", koje smo kao vlada kupili od Turske. Za dve godine vladavine povećali smo broj vojnika za više od 80 odsto, a budžet za vojsku za više od 100 odsto. Kosovo je sada bezbednije nego ikad - poručio je Kurti.

Bildovanje rejtinga

Kurtijevu izjavu dodatno je pojačao ministar odbrane Armend Mehaj, koji je takođe govorio o Kosovskoj policiji kao nastavljaču borbe terorističke OVK.

KBS, Tačijevi specijalci
foto: EPA

- Kosovske bezbednosne snage, sa borbenim duhom nasleđenim od OVK i sa savremenom opremom koju svakodnevno obezbeđujemo, postaju nepobediva vojska koja garantuje mir - izjavio je Mehaj.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da su ovo pretnje usmerene na Srbiju, ali i na unutrašnju javnost.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Srbima na KiM ovo je svakako preteća poruka, koja pokazuje da onaj ko ih teroriše dobija nova naoružanja. Kurti pokušava da se predstavi kao neko ko gradi takozvanu nezavisnu državu Kosovo i njene oružane snage, te na tome bilduje rejting. Pretnja prema državi Srbiji je nerealna, iako ne treba potcenjivati tursko naoružanje. Međutim, Srbija raspolaže daleko moćnijim oružanim snagama i to Kurtijevo hvalisanje ne može predstavljati realnu pretnju. To svakako ne doprinosi deeskalaciji, ali međunarodna zajednica je već pokazala da ima razumevanje za Kurtijeve poteze. Da su imali išta ozbiljno da zamere Kurtiju, oni mu ne bi dali da kupi turske "bajraktare" - istakao je Graovac.

Pištolji od mafije

Pre nabavke "bajraktara", Aljbin Kurti je odlučio da pojača borbeni arsenal tako što je kosovskoj policiji dao nalog da na osnovu odluka albanskih sudija zadrži svaki komad oružja zaplenjen od lokalnih ubica i pljačkaša kako bi "država bila spremna za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta"?!

- "Kalašnjikove" i pištolje korišćene u ubistvima i pljačkama, na zahtev ove Kurtijeve vlasti, sudovi vraćaju policiji, a sve to zbog rata koji smo mi započeli i zbog kojeg sada nemamo ni prijatelja ni partnera - rekao je prištinski advokat Besnik Beriša i dodao da postoji 300 sudskih odluka da se oružje oduzeto od kriminalaca preda policiji.

Portal Brunsvik njuz

Kriza će biti gotova kad Kurti dozvoli Srbima da vode svoje poslove

Umesto da smiri situaciju na severu Kosova, Kurti je krenuo na medije koji su izveštavali o toj krizi, piše američki Brunsvik njuz i dodaje da će kriza biti okončana kada Kurti odustane od gušenja slobode govora na Kosovu i kada dozvoli Srbima na severu da vode svoje lokalne poslove.

- Kurtijev tvrdi stav samo je pojačao otpor srpskog stanovništva i razbesneo srpsku vladu. U međuvremenu, Evropska unija je uvela sankcije Kosovu, uključujući zaustavljanje velikog dela ekonomske pomoći i zapretila novim merama ako Kurti ne odustane. Tek kada Kurti odustane od jasnog političkog napada na medije koji izveštavaju o krizi na severu Kosova i dozvoli etničkim Srbima na severu da vode svoje lokalne poslove, ova kriza će biti okončana - navodi se u tekstu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track