BURNO NA PRVOJ SEDNICI: Obradović ne želi Mariniku Tepić na čelu Anketnog odbora, ona diskusiju nazvala skandaloznom
Foto: Nenad Kostić

Svađa

BURNO NA PRVOJ SEDNICI: Obradović ne želi Mariniku Tepić na čelu Anketnog odbora, ona diskusiju nazvala skandaloznom

Politika -

Na prvoj sednici Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i na teritoriji Smedereva i Mladenovca, vodi se rasprava o predlogu da za predsednicu odbora bude izabrana poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Na početku je predsedavajući, najstariji poslanik Andreja Savić iz SPS-a podsetio da je u odluci o obrazovanju anketnog odbora već odlučeno da se predsednik bira iz redova najveće opozicione poslaničke grupe. Robert Kozma iz Zeleno levog fronta u skladu sa dogovorenom trećom tačkom predložio je da se izabere Marinika Tepić, ali se tom predlogu usprotivio poslanik Dveri Boško Obradović koji tvrdi da nikada ni na jednom sastanku unutar opozicije niti na kolegijumu nije dogovoreno da predsednik dolazi iz najveće opozicione grupe.

Bosko Obradović, Vladimir Marinković
foto: Kurir televizija

- Otvoreno izražavam sumnju da je reč o dogovoru SNS i SSP još od susreta Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića i da je ovo namirenje tih dogovora koje vodi do dalje saradnje kao što je uvođenje sankcija Rusiji - rekao je Obradović i istakao da je "državotvorna" opozicija dala podršku svakoj ideji proevropske opozicije, a da za uzvrat nikad nije podržana nijedna ideja Dveri, Zavetnika ili koalicije NADA.

On je za predsednika predložio Ljubinka Đurkovića iz koalicije NADA jer smatra da ima najprimereniju, najstručniju biografiju, jer je čitav život u sferi bezbednosti i učestvovao je u borbi na Košarama.

Biljana Pantić Pilja iz Srpske napredne stranke rekla je da je ova odluka izglasana u plenumu sa 193 glasa za i da je Boško Obradović glasao za ovu odluku.

- U tački tri lepo piše da se predsednik bira iz redova največe opozicione poslaničke grupe, to je izglasano, svidelo se vama ili ne - rekla je Pilja.

Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije istakla je da njena stranka jeste glasala za formiranje anketnog odbora, ali se ne slaže sa predlogom kandidata za predsednika iz principijelnih razloga. Jevđić je optužila Mariniku Tepić da želi Srbe da predstavi kao genocidan narod i da podržava ulazak Kosova u EU.

Poslanica Marinika Tepić nazvala je dosadašnju diskusiju skandaloznom i pozvala poslanike da se vrate dnevnom redu. Ona je istakla da odbor ima samo 30 dana za rad, da sasluša neke ljude da se informiše i vidi kako je do tragedija došlo.

- Istina je da je na kolegijumu usaglašeno da najveća opoziciona poslanička grupa ima predsenika anketnog odbora - rekla je Tepić i podsetila da se opozicija tada pozvala na činjenicu da je Aleksandar Vučić, tada iz SRS, bio na čelu anketnog odbora o EPS-u 2004. godine.

Tepić je istakla da u plenumu nije bilo predstavnika REM-a, direktora škole, vlasnika medija, i da je na odboru da sada i sa njima porazgovara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja