PRIŠTINSKE INSTITUCIJE OTVARAJU FOND ZA NJIHOVU "VOJSKU": Na konstantno kršenje Rezolucije 1244 međunarodna zajednica ostaje nema!
Foto: Fonet

dokle?

PRIŠTINSKE INSTITUCIJE OTVARAJU FOND ZA NJIHOVU "VOJSKU": Na konstantno kršenje Rezolucije 1244 međunarodna zajednica ostaje nema!

Politika -

Rezolucija 1244 jasno naglašava da jedine oružane snage koje smeju biti prisutne samo snage KFOR-a.

Ipak, u toku je proces naoružanja tzv. kosovskih bezbednosnih snaga. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nedavno se fotografisao pored letelica "Bajraktar TB2" koje su stigle iz Turske.

- Oni prave njihovu vojsku koja ne sme da postoji. Kažu da se to promenilo činjenicom da su postali nezavisni. A, nezavisni su po pravu jačeg koje je proisteklo iz agresije - izjavio je, još ranije, predsednik Aleksandar Vučić.

Budžet tzv. KBS za ovu godinu iznosi 123 miliona evra, a tokom 2022. godine u inostranstvu je obučeno 2.547 vojnih lica. Snage trenutno broje oko 3.500 vojnika, a prema planu privremenih prištinskih institucija do 2028. godine treba da ih bude 8.000, odnosno 5.000 oficira i vojnika i 3.000 rezervista, prenose Novosti.

- Naša vojska se kroz ulaganja u naoružanje i drugu vojnu opremu kontinuirano konsoliduje. Da bismo bili još jači da garantujemo bezbednije Kosovo, svi vi dragi građani možete da doprinesete donacijom u Fond bezbednosti na aktivnom računu unutar ili van zemlje - izjavio je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija, Armend Mehaj, na društvenim mrežama.

Podsećamo da će Turska preuzeti komandu nad KFOR-om ove godine.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track