SAD I EU NEĆE TO LAKO DOZVOLITI: Turska se nameće kao posrednik između Beograda i Prištine i ključni igrač u regionu
Foto: EPA/STR

ANALIZA KURIRA

SAD I EU NEĆE TO LAKO DOZVOLITI: Turska se nameće kao posrednik između Beograda i Prištine i ključni igrač u regionu

Politika -

Ankara se nije zaustavila na priznavanju Kosova, već je nastavila da vodi kampanju u islamskom svetu da sve države priznaju njegovu nezavisnost. To se najčešće radi u okviru Organizacije za islamsku saradnju, koja okuplja 57 zemalja

Uloga Turske u naoružavanju kosovskih oružanih snaga sve je značajnija. Od septembra će komandu Kfora prvi put preuzeti jedan turski general, a koliko je Ankara zainteresovana za ovu teritoriju, govori i činjenica da je kontingent Turske u Kforu brojniji od američkog. Sve ovo su pouzdani signali da će Turska tražiti za sebe veću sferu uticaja u rešavanju kosovskog problema, što zapravo otkriva njenu želju da se pokaže kao velika sila na Zapadnom Balkanu, ocenjuju sagovornici Kurira, uz važnu opasku - da joj to neće tako lako prepustiti Amerika i EU.

Koristi priliku

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić podseća da je Zapadni Balkan zona uticaja EU, a naročito SAD, koje žele da u kratkom roku dovrše integraciju regiona u evroatlantske strukture.

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

- Srbija je još u decembru prošle godine saopštila da nije saglasna sa isporukom turskih dronova "bajraktar" Kosovu, jer to dodatno komplikuje situaciju na terenu. Po svemu sudeći, ova nabavka dronova nije koordinirana s Kforom, koji se oglasio i podsetio da je on zadužen za vazdušni prostor Kosova i da bez njegove dozvole ne mogu da se koriste bespilotne letilice, uključujući dronove. Turska se odlučila na ovaj korak jer koristi svaku priliku da se predstavi kao velika sila u ovakvom geostrateškom kontekstu, uključujući širenje uticaja na Zapadnom Balkanu. Zbog razvijenih bilateralnih odnosa i sa Srbijom i sa Kosovom, Turska uvek može da pomogne u smanjenju tenzija, ali ne verujem da bi EU i SAD pozdravile njenu veću ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine, bez obzira što taj dijalog traje već više od decenije, uz stalne tenzije i povremene eskalacije - ocenjuje Grubješićeva za Kurir.

Pristrasni medijator

Nekadašnji dopisnik iz Turske Vojislav Lalić kaže za Kurir da tursko favorizovanje Prištine nije iznenađujuće i da njeno nametanje u kosovskom sporu ne daje razloga za optimizam Srbije.

- Najnoviji potez Ankare oko slanja naoružanja Prištini nije nikakvo iznenađenje jer je od prvog dana, čak i pre raspada Jugoslavije, podržavala separatistički pokret Albanaca na KiM. Uostalom, Turska je prva zemlja posle SAD koja je 2008. priznala nezavisno Kosovo. To se nikako nije desilo slučajno. Takav kontekst najbolje objašnjava i ovo danas. Turska se na priznavanju Kosova nije zaustavila, već je nastavila da vodi kampanju u islamskom svetu da sve države priznaju nezavisnost. To se najčešće radi u okviru Organizacije za islamsku saradnju, koja okuplja 57 zemalja. I pored te neprekidne kampanje nije uspela da natera sve te zemlje da priznaju Kosovo, ali stalno je prisutna njena podrška da Kosovo uđe u UN, Unesko, Interpol i druge međunarodne organizacije. Tu je i NATO. Erdogan je prošle godine, prilikom posete kosovske predsednice Vjose Osmani, otvoreno rekao da Turska vodi kampanju da Kosovo postane članica Alijanse - naglašava naš sagovornik.

Vojislav Lalić, Viktor Lazić
foto: Kurir tv

Kad je reč o ambicijama Ankare da bude medijator između Beograda i Prištine, Lalić objašnjava zašto je to za Srbiju neprihvatljivo.

- Kako Turska može da posreduje u sporu u kom bezrezervno podržava jednu stranu? To jeste neverovatno, ali ona je tu uporna i sigurno je da će i sada pokušati da se nametne kao posrednik. U tom kontekstu treba podsetiti na izjavu Erdogana iz 2013. godine, kada je kao premijer posetio Prizren i izrekao onu rečenicu "Kosovo je Turska, a Turska je Kosovo". Beograd je, naravno, oštro protestovao, ali sve je to kontekst u kojem treba tumačiti poteze Ankare - napominje Lalić.

Globalni igrač

Ankara između Moskve i Kijeva

NATO Samit, Vladimir Putin
foto: AP Alexander Kazakov, EPA Toms Kalnins, Shutterstock, AP Francisco Seco

Turska se na nedavnom Samitu NATO u Vilnjusu pokazala kao konstruktivan partner Zapada, jer nije kočila ulazak Švedske u Alijansu. U kontekstu rata u Ukrajini, ovo je bila veoma važna vest, koja je u ruskim krugovima dočekana s podozrenjem, a Tursku možda približila ulozi posrednika u mirenju Moskve i Kijeva i okončanju rata, za šta se Erdogan u nekoliko navrata javno preporučivao.

Miloš Vučević

Protestna nota zbog turskog poteza

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Ankara donirala Prištini ne samo bespilotne letelice već i druga veoma ubojita sredstva.

Miloš Vučević
foto: Printscinstagram/milosvucevic_odbrana

- Naše obaveštajne agencije raspolažu podacima da je Turska donirala pet letelica "bajraktar TB2", i ne samo to. Albanskim bezbednosnim strukturama na Kosovu su isporučeni i ozbiljni protivoklopni sistemi, minobacači s granatama, municijom, zatim i drugi vidovi naoružanja, koji za nas sveukupno predstavljaju bezbednosni rizik i direktno kršenje Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma. Ono što oni zovu Kosovo, a mi pokrajina KiM, nema pravo da se snadbeva takvim vidom naoružanja. Naravno da smo mi uručili protestnu notu, odnosno iskazali nezadovoljstvo ambasadoru Turske zbog ovoga što je urađeno na KiM... Prvi put dolazi komandant Kfora iz Turske. Nama ne odgovara nikakav sukob s Turskom, to nije nacionalni interes Srbije. Turska je velika država, sila, i ima značajan politički ekonomski uticaj na prostoru Balkana, Zapadnog Balkana, i mi moramo da gledamo da imamo što bolje odnose s njom, ali na potpuno različite načine gledamo na pitanje KiM. Interesantno je da se njihova vojna kasarna u Prizrenu zove po sultanu Muratu - rekao je Vučević za RTS.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track