NATO I SAD OMOGUĆUJU TZV. ORUŽANIM SNAGAMA KOSOVA DA UČESTVUJU NA VOJNIM VEŽBAMA: Srbija ih stavlja u neprijatan položaj!
Foto: Shutterstock

zar moraju?

NATO I SAD OMOGUĆUJU TZV. ORUŽANIM SNAGAMA KOSOVA DA UČESTVUJU NA VOJNIM VEŽBAMA: Srbija ih stavlja u neprijatan položaj!

Politika -

Prema američkom Fiskalnom zakonu o nacionalnoj odbrani za 2024. godinu, tzv. oružane snage privremenih prištinskih institucija će moći da učestvuju u vojnim vežbama pod vođstvom SAD radi povećanja harmonizacije sa snagama NATO-a, prenosi Defence News.

Ovo tzv. oružanim snagama daje mogućnost da dobiju nadoknadu za obuku koju budu vršili sa NATO.

- Komitet Senata za oružane snage pohvaljuje napore Ministarstva odbrane da podrži Kosovo dok radi na razvoju i unapređenju svojih nacionalnih bezbednosnih snaga, posebno napore da poveća profesionalizam, poboljša interoperabilnost i ojača sposobnost Kosova da odgovori na spoljne i hibridne pretnje - piše u izveštaju komisije.

Sa druge strane, komisija je naglasila da je "Srbija redovno domaćin vojnih vežbi "Platinasti vuk" sa SAD i njihovim saveznicima u NATO-u".

Podsećamo da su tzv. oružane snage privremenih prištinskih institucija isključene iz NATO programa "Defender Europe 2023”, zbog tenzija na severu KiM.

Kurir.rs/Defence News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track