NOVI TRIK KURTIJA: Ruši Briselski sporazum i izmišlja "Asocijaciju kosovskih opština"
Foto: Kurir, EPA Filip Singer

očajnički potez

NOVI TRIK KURTIJA: Ruši Briselski sporazum i izmišlja "Asocijaciju kosovskih opština"

Politika -

Pošto je doživeo potpuni krah u pokušaju da nelegitimnim izborima preuzme četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kosovski premijer Aljbin Kurti poslužio se novom prevarom. Umesto Zajednice srpskih opština, ključne obaveze koja stoji kao glavna prepreka u daljem procesu normalizacije odnosa s Beogradom, Kurti zamajava javnost takozvanom Asocijacijom kosovskih opština, u koju želi da uvuče i lokalne samouprave na severu KiM. U trenutku kad lokalne vlasti na severu ne postoje ni u tragovima, opština Severna Mitrovica dobila je pozitivan odgovor od kosovskog ministarstva administracije lokalne samouprave na zahtev za članstvo u pomenutoj asocijaciji.

Osuđeno na propast

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Kurir da je ovo novi trik Kurtija, koji će, kao i svi ostali koje je izveo, biti osuđen na propast.

Dušan Janjić
foto: Kurir TV

- To vam je slično kao situacija kad se organizuje referendum za koji niko ne zna da je održan. Taj novi trik Kurtija je direktno kršenje Briselskog sporazuma. Reč je o neodgovornom očajničkom potezu koji treba da pokaže da Aljbin Kurti i njegova vlada brane interese Kosova i da su nešto uspeli. Ono što su uspeli jeste da su proizveli nikad dublju bezbednosnu krizu i to su svi primetili, pa imamo i uvođenje početnih sankcija protiv Prištine. Pretpostavljam da Kurti pokušava da stvori osnov za izvlačenje i napuštanje tih zgrada, a da ipak, eto, ubeleže da su nešto uradili. Ništa od toga ne može da pokrije sve ono što je nastalo u institucionalnoj i bezbednosnoj praznini - ocenjuje naš sagovornik.

Janjić upozorava da ZSO ne može ništa da zameni.

- Ako je i zamišljeno kao odgovor na ZSO, onda je to promašena tema. Za ZSO postoje jasni principi dogovoreni u Briselskom sporazumu i predstoje ozbiljni politički pregovori kako da se ti principi pretvore u statute, zakone i praksu. Posle ovog iskustva, zbog Kurtija i njegovog izazivanja bezbednosne i institucionalne krize, Beograd treba ozbiljno da razmisli kako da ove principe primeni i da dobije mnogo efikasniji mehanizam zaštite srpske zajednice nego što je ZSO. Sad se pokazalo da to nije dovoljno - smatra Janjić.

Brutalna politika

I Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost u ovome vidi još jedan trik Prištine da stvori privid proaktivnog delovanja u pravcu kompromisa s Beogradom.

Srđan Barac
foto: Kurir TV

- Aljbin Kurti sprovodi politiku etničkog čišćenja, slabo prikrivenu borbom za pravnu državu i striktno sprovođenje pravnih normi. Iako se stvara utisak da postoji podela među političkim elitama u Prištini, ta podela se odnosi na odnos prema zapadnim partnerima i na ulaganje napora pri kreiranju predstava koje manifestuju posvećenost Prištine u pronalaženju održivog rešenja. Suštinski postoji konsenzus među političkim elitama u Prištini, ali i u društvu, o neophodnosti sprovođenja brutalne politike proterivanja Srba koji su uspeli da opstanu i žive na KiM, uz trikove i predstave kao što je ova o kompromisnom i proaktivnom delovanju - objašnjava naš sagovornik.

Procedura

Severna Mitrovica čeka odgovor

Dokumentacija o članstvu Severne Mitrovice prosleđena je juče tzv. Asocijaciji kosovskih opština, koja će, kako se očekuje, narednih dana preispitati zahtev, prenosi Koha ditore. List dodaje da su opštinski odbornici Severne Mitrovice tim povodom poručili "da ova odluka nije uperena ni protiv koga".

Jemstvo

Vukašinoviću ukinut pritvor, pušten da se brani sa slobode

Urošu Vukašinoviću iz Leposavića sud je prihvatio jemstvo i on je pušten da se brani sa slobode, potvrdio je za Kosovo onlajn Vukašinovićev advokat Nebojša Vlajić. Vukašinović je uhapšen 9. juna zbog navodnog napada na novinare.

Kosovo, Leposavić, Uroš Vukašinović, otmica, hapšenje
foto: Kosovo Online, Printscreen/Facebook

Pre tri dana iz pritvora je pušten i Dalibor Spasić, a u pritvoru se i dalje nalaze Dušan Obrenović, Nenad Orlović i Milun Milenković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track