NOVE TENZIJE: Srpska lista: Kurti otima srpsku zemlju i zabranjuje izgradnju škole i stanova u Mitrovici
Foto: Kurir/Z.Š.

zabrinutost

NOVE TENZIJE: Srpska lista: Kurti otima srpsku zemlju i zabranjuje izgradnju škole i stanova u Mitrovici

Politika -

Dan posle pregovora u Briselu, režim Aljbina Kurtija je, umesto deeskalacije, nastavio sa pritiscima na Srbe na severu Kosova, saopštila je Srpska lista. Kako su naveli, u Kosovskoj Mitrovici "odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika zabranjena je gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom gradu kao i škole za decu iz ugroženih kategorija".

U saopštenju Srpske liste se ističe da i ova odluka ima sa cilj podizanje tenzija i ugrožavanje mira.

- Da ironija bude veća, odluku o zabrani gradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemlja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice, čime se krše sporazumi iz Brisela i svi zakoni na snazi!? Ovim se potvrđuju juče izrečene reči predsednika Vučića da smo daleko od deeskalacije i da Priština nije zainteresovana za deeskalaciju situacije na severu - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Kurtijev režim ovom odlukom nastavlja sa eskalacijom i planom progona Srba sa svojih ognjišta.

- Nakon neosnovanih hapšenja, prebijanja i zastrašivanja našeg naroda, danas je preko svog gradonačelnika doneo odluke da zabrani izgradnju škole i stanova i tima poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Postavlja se pitanje da li je ovo odgovor Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa tri odsto osvojenih bave tehničkim i administrativnim stvarima - poručuju iz Srpske liste.

Ove odluke su izazvale dodatnu zabrinutost naših građana, jer se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava našeg naroda, ističe se u saopštenju.

- Još jednom upućujemo apel međunarodnim predstavnicima da spreče Kurtija u izazivanju haosa, jer je njihova obaveza da sačuvaj mir i sigurnost za sve građane, pa i za Srbe na Kosovu i Metohiji - zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track