KOMPLIKACIJE ZBOG NEMAČKO-FRANCUSKOG PLANA: Veber: Kriza na severu KiM najdublja od početka dijaloga između Beograda i Prištine
Foto: Printscreen

OCENA

KOMPLIKACIJE ZBOG NEMAČKO-FRANCUSKOG PLANA: Veber: Kriza na severu KiM najdublja od početka dijaloga između Beograda i Prištine

Politika -

Nemački analitičar Bodo Veber ocenjuje da je situacija poslednjih meseci na severu Kosova najgora od početka procesa dijaloga izmedu Beograda i Prištine, prenosi Gazeta ekspres.

- Ovo je najdublja kriza u političkom dijalogu od njegovog uspostavljanja 2011. i u odnosima Kosova i Srbije, možda čak dublja i od ozbiljnih barikada, nasilja i sukoba između demonstranata i Kfora u leto 2011. godine - smatra Veber .

On ocenjuje da je francusko-nemački plan koji je predložen kao nova faza pregovora doveo do komplikacija.

- U poslednjih godinu dana videli smo novu fazu pregovora uz takozvani francusko-nemački plan EU, što je dovelo do komplikacija. Dakle, u ovoj godini smo videli nešto što nikada nismo videli, u negativnom smislu, kroz istoriju političkog dijaloga - samatra Veber.

Nemački analitičar je ocenio da proces dijaloga ima neke jasne principe, ali i crvene linije.

- Na primer, o promeni granica se više ne razgovara. To je defakto bio preduslov, izražen kao izjava tadašnje kancelarke Merkel, da se uđe u te pregovore - dodao je Veber.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track