ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE I UGANDE! Vučić: Hvala vam što čuvate teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje
Foto: Printscreen Videoplus

ZVANIČNA trodnevna POSETA

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE I UGANDE! Vučić: Hvala vam što čuvate teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje

Politika -

* Potpisan niz bilateralnih sporazuma dveju zemalja

* Srbija dobila poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine

* Do kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas predsednika Republike Ugande Joveri Kagutu Musevenija, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 29-31. jula 2023. godine.

12.00 - Planirano održavanje Srpsko-ugandskog poslovnog susreta

Privrednicima će se obratiti predsednici Srbije i Ugande, a moderator plenarnog dela skupa je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nakon završetka plenarnog dela biće održane prezentacije kompanija i predstavljene mogućnosti saradnje poslovnih zajednica dveju država.

11.41 - Obraćanje predsednika Vučića

- Velika zahvalnost na poseti, predsednik je bio u Begradu pre 36 godina i tada ga je primio predsednik predsedništva Lazar Mojsov, reč je o čoveku koji ima ogromno iskustvo i mnogo sam naučio u direktnom razgovoru. On se izvandredno seća i disidentskog perioda i odnosa Milovana Đilasa prema Josipu Brozu. Od njega sam dosta naučio o trenutnoj političkoj situaciji u Africi i kojom brzinom napreduje. Hvala mu što se drži principa teritorijanog integriteta i podržava naš suverenitet, a mi isto činimo za njih

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Videoplus

- Već za 30 godina će preći 2,5 milijarde stanovnika i time postaje jedno od najvećih i najvažnijih tržišta na svetu. Otvorili smo pitanje konkretne saradnje. Do kraja avgusta delegacija naših eksperata, predvođena bar jednim ministrom posetiće Ugandu da unapredimo našu saradnju u poljoprivredi, ali i u svim drugim sferama poput odbrane. Uganda danas imam 44 miliona stanovnika, a 2050. očekuje se da ima 106 miliona. To je zemlja sa ogromnim potencijalima.

Predsednik je istakao da Museveni veoma poštuje privatnu svojinu i kako ističe, to je od potencijalno velikog značaja za nas i naše investitore.

- Dobili smo poziv za veliki samit nesvrstanih u januaru 2024. godine. Meni je velika čast da prisustvujem tom kongresu u Ugandi. Mi smo imali veliko širenje i veliko povećanje rada i uspeha broja linija za Er Srbiju, ali u narednom periodu ćemo morati da se dodatno fokusiramo na dodatne tačke u Africi - rekao je Vučić.

11.35 - Sastanak dvojice predsednika završen, obraćanje predsednika Ugande

- Imali smo veoma korisne razgovore i Srbija, a Jugoslavija pre nje, je nešto što nam je nepoznato. Imali smo odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom. Pratili smo sve ono što je Tito radio, njegove stavove, a posebno neutralne stavove koje je maršal Tito čuvao posebno između Sovjetskog saveza i Kine. Tito je odbijao da se prikloni i jednoj i drugoj strani - rekao je Museveni.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Videoplus

On je istakao da je veoma veliki broj firmi, naročito Energoprojekt, učestvovalo u obnovi i izgradnji Ugande.

- Kupovali smo mnogo toga iz Jugoslavije, uključujući čamce, plovila, brodove, koje i dalje koristimo na jezeru Viktorija. Nažalost, zbog unutrašnjih problema, malo smo izgubili vezu, ali mi je drago da ste stabilna zemlja i da smo obnovili vezu - zaključio je predsednik Ugande.

11.20 - Potpisan niz bilateralnih sporazuma

Predstavnici Vlada Srbije i Ugande danas su, posle sastanka, potpisali dva dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigirnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije.

Potpisali su ga ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore.

Drugi dokument, Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande, potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i njegova koleginica iz Ugande Harijeta Nabazi.

10.10 - Predsednici Vučić i Joveri Musevini započeli su razgovore u četiri oka iza zatvorenih vrata

Ceremonija svečanog dočeka održava se ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije.

1 / 4 Foto: screenshot Pink tv

Dvojica predsednika predstavili su jedan drugome članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak, a predviđen je i plenarni razgovor delegacija dve zemlje.

Nakon sastanaka, uslediće izjava za medije, kao i srpsko-ugandski poslovni susret.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track