PUSTITE NAS DA SPASAVAMO ŽIVOTE, KOD NAS DOLAZE I ALBANCI: Vapaj dr Zlatana Eleka, direktora KBC Kosovska Mitrovica!
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Kosovo-online

apel preko kurira

PUSTITE NAS DA SPASAVAMO ŽIVOTE, KOD NAS DOLAZE I ALBANCI: Vapaj dr Zlatana Eleka, direktora KBC Kosovska Mitrovica!

Politika -

Dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, još jednom je, u razgovoru za Kurir, apelovao na Međunarodnu zajednicu da što reaguje i spreči humanitarnu katastrofu koja preti Kosovu i Metohiji ukoliko se što pre ne zauzda ponašanje Aljbina Kurtija koji više o mesec dana ne dozvoljava da srpska roba i lekovi stignu na KiM!

KBC Kosovska Mitrovica, protest, lekari
foto: Z.Š.

Dr Elek otvoreno kaže da je situacija prilično zabrinajavajuća, da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast otežano snabdevanje i osnovnim stvarima, da su građani uplašeni, ali da zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica daju sve od sebe da, koliko je to moguće, normalno rade svoj posao, spasavaju živote, uprkos neverovatno otežanim uslovima i nedostatku osnovnih potrepština.

- Za sada sve službe rade, ne vraćamo pacijente, snalazimo se kako znamo i umemo...Najugoženiji su hronični bolesnici jer su zalihe lekova za hronične bolesti na izmaku. Kiseonik je konačno stigao, ali fali gotovo sve ostalo. Šta ćemo da ostalim lekovima, medicinskim materijalom, fiziološkim rastvorom...- kaže nam dr Elek i dodaje da iovako strašnu situaciju dodatno otežava to što Albanci ne dozvoljavaju prolaz sanitetskim vozilima sa našim tablicama.

Aljbin Kurti
foto: Kosovoonline

- Gotovo svaki dan i pretresaju vozila, posle onih strašnih i lažnih optužbi da mi zajedno sa SPC švercujemo oružje. To je neverovatno! Maltretiraju, zaustavljau, pretresaju i naravno da nikada ništa nisu pronašli niti bi mogli da pronađu.

Dr Elek podseća da su više puta apelovali na međunarodnu zajednicu da konačno reaguje, da zaustavi ovakvu situaciju. On je iskoristio priliku da i putem Kurira još jednom pošalje poruku onima koji mogu da zauzdaju Aljbina Kurtiaj da to što pre učine.

- Pozivam ih da odraguju. Pa i u povelji UN piše da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na lečenje. Neka i našem narodu omoguće to pravo. Aljbin Kurti kaže da smo mi najzaštićenija etnička grupacija...Zamislite! Samo da nas oni tako više ne štite - naglasio je dr Elek i dodao:

- Neka nas puste da radimo svoj posao, da spasavamo ljudske živote. Mi ne lečimo samo Srbe, ne gledamo ni veru, ni naciju, ni boju kože..Kod nas dolaze i Albanci.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track