DUŠAN SPASOJEVIĆ, AMBASADOR SRBIJE U GRČKOJ: Zaštita pravoslavnih svetinja na KiM mora da bude prioritet međunarodne zajednice!
Foto: foto: Ambasada Republike Srbije u Atini

DIPLOMATIJA

DUŠAN SPASOJEVIĆ, AMBASADOR SRBIJE U GRČKOJ: Zaštita pravoslavnih svetinja na KiM mora da bude prioritet međunarodne zajednice!

Politika -

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da pravoslavlje predstavlja neraskidivu vezu između Srbije i Grčke i da skrnavljenje pravoslavnih svetinja na KiM predstavlja napad na sve pravoslavce.

Jedan od preduslova normalizacije odnosa Beograda i Prištine jeste zaštita srpskog naroda i svetinja tamo.

- Takođe, potreba zaštite srpskog naroda i pravoslavnih svetinja na KiM od svakodnevnih i sve intenzivnijih napada ne bi trebalo da bude imperativ samo za Srbiju, već za čitavu međunarodnu zajednicu i demokratska društva koja počivaju na vladavini prava, poštovanju verske i kulturne različitosti, negujući i čuvajući versku i kulturnu baštinu - rekao je Spasojević.

Postoji rešenje i kompromis za sve.

- Kako kompromis podrazumeva postizanje dogovora između dve strane sa suprotstavljenim stavovima i početnim pozicijama, to znači da je za kompromis potreban voljni momenat obe strane, a ne samo jedne, u trenutnoj situaciji Beograda - dodao je.

Odnos Srbije i Grčke je mnogo dublji od prijateljskog.

-Ta bliskost Srba i Grka, koju mnogi nazivaju "tajanstvenom vezom", kao i nesvesna, gotovo nagonska povezanost, nadilazi svaki drugi politički odnos i trenutni interes. Osim toga, zajednička istorija naših naroda svakako čini važnu okosnicu današnjih kvalitetnih odnosa. Srbi i Grci su uvek bili 'na istoj strani istorije' i međusobno se pomagali u ključnim istorijskim momentima - zaključio je Spasojević.

Kurir.rs/Juronjuz Srbija/OPE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track