BIVŠI PREDSEDNIK RS IZDRŽAVA KAZNU U KATASTROFALNIM USLOVIMA: Karadžić dva meseca čekao da mu promene sijalicu u ćeliji!
Foto: EPA/Peter Dejong

NEHUMANO

BIVŠI PREDSEDNIK RS IZDRŽAVA KAZNU U KATASTROFALNIM USLOVIMA: Karadžić dva meseca čekao da mu promene sijalicu u ćeliji!

Politika -

Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, doživotnu kaznu zatvora, koju mu je izrekao Haški tribunal, izdržava u katastrofalnim uslovima u Velikoj Britaniji, rekao je Milivoje Ivanišević, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Ivanišević, koji je i član tima za odbranu Radovana Karadžića, navodi da su bivšem predsedniku Republike Srpske ukinuta normalna, građanska prava.

- On zaista živi u uslovima srednjeg veka. Čuo sam se s njim dok su dozvoljavali, a već se dugo vremena ne cujem. Tamo se rano smrkava, on piše, čita, a sijalica od 40 vati. Tražio je od 60 vati i dva meseca čekao da mu daju sijalicu da može da čita - rekao je Ivanišević.

Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivaniševićfoto: Youtube/Printscreen

On je naveo da je Karadžić imao jedno vreme pravo da se javlja članovima porodice i prijateljima, ali da su mu zabranili sve kontakte kada je u jednom srpskom mediju objavljen Karadžićev tekst.

- Sad jedino sme s da kontaktira s porodicom i isključivo na engleskom, zabranjeno im je da pričaju na srpskom. To je neshvatljiva surovost! Doživotna robija se prema UN izdržava u zemlji najbližoj njegovoj susednoj zemlji, a njega su poslali na neka engleska ostrva. On treba da bude u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji ili Italiji - rekao je Ivanišević.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal osudio je Karadžića u martu 2016. na 40 godina zatvora, da bi tri godine kasnije, u martu 2019, žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale kaznu preinačio u doživotnu. Karadžic je osuđen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

(Kurir.rs/Alo!)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track