DVE OPCIJE! Srbima guraju peticiju, a haos na severu KiM najbrže bi rešile ostavke gradonačelnika
Foto: AP/Visar Kryeziu, Armend NIMANI / AFP / Profimedia

analiza kurira

DVE OPCIJE! Srbima guraju peticiju, a haos na severu KiM najbrže bi rešile ostavke gradonačelnika

Politika -

Blokada u lokalnoj vlasti na severu Kosova i Metohije, izazvana potpuno nelegitimnim izbornim procesom, i dalje je izvor tenzija, baš kao i prisustvo kosovskih snaga u opštinskim zgradama. Profesor ustavnog prava u Prištini Mazljum Baraljiju objasnio je da postoje dve opcije za izlazak na izbore u četiri opštine na severu KiM - organizovanje peticije ili podnošenje ostavki gradonačelnika.

Znak pitanja

Baraljiju kaže da su u slučaju peticije potrebni potpisi 20 odsto biračkog tela tih opština i napominje da se do tog broja ne može doći bez Srba. Kako je rekao, značajno brži i lakši put podrazumeva ostavku sadašnjih gradonačelnika.

- Vlada je pokrenula izradu administrativnog uputstva, kako bi se detaljnije razradile relevantne procedure. U roku od mesec dana ministarstvo za lokalnu samoupravu će doneti takvu uredbu i nakon što to bude urađeno počeće pripreme za izbore - ispričao je Baraljiju, prenosi RTK.

On smatra da je i dalje veliki znak pitanja da li će Srbi učestvovati na izborima na Kosovu. Prema njegovim rečima, procenat od 20 odsto, koji je primarni kriterijum za izradu peticije za smenu gradonačelnika, ne može se dostići bez Srba.

- To biračko telo od 20 odsto treba da pripada svima, ali samo Albanci i druge zajednice ne mogu da dođu do tih 20 odsto - podseća Baraljiju.

Lažna dilema

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje za Kurir da je reč o lažnoj dilemi, jer Priština ovu situaciju vrlo lako može da deeskalira, ali da Kurti to očigledno uporno odbija.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Nema nikakve potrebe za peticijama, sakupljanjem potpisima ili ne znam kakvim akcijama. Dovoljno je da ovi gradonačelnici jednostavno podnesu ostavke ili da se povuku i oni i kosovski specijalci iz zgrada opštine i dobijamo nove izbore. Međutim, ništa od toga se ne događa, jer Kurti traži razloge da odloži izbore, njemu deeskalacija situacije ne odgovara i radi sve sa tim ciljem. Ovo odugovlačenje znači i da hoće taj proces vraćanja na legitimne i legalno izabrane predstavnike lokalnih vlasti da uslovi nečim. Ova priča s peticijom se gura kao da ne postoji jednostavniji i brži način - a to su ostavke. Zašto bi Srbi učestvovali u peticiji i tako priznali legitimnost i legalnost aktuelnih gradonačelnika - pita se naš sagovornik.

Inače, Kurti je juče ostao bez ministra odbrane. Armend Mehaj je podneo ostavku na tu funkciju, Kurti ju je prihvatio i na njegovo mesto imenovao pukovnika KBS Ejupa Maćedoncija.

Drugi incident u dva dana

Obijena crkva u Suvom Dolu

Samo dva dana nakon što je na ambulanti u mešovitom naselju Suvi Do, nadomak Severne Mitrovice, ispisan grafit "UČK", u istom mestu je obijena Crkva Svete Petke, i to noć uoči obeležavanja slave tog hrama. Na crkvi su obijena vrata i isprevrtane sveće, a nemili prizor prvi je uočio sveštenik te crkve koji je juče ujutru poranio da se pripremi za služenje svete liturgije. Slučaj je odmah prijavio policiji.

ambulanta, OVK, grafiti, Suvi Do, KiM, Kosovo i Metohija
foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM je upozorila da su pomenuti incidenti posledica zapaljive retorike koja dolazi iz Prištine.

- Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i podseća da su crkva i ambulanta u Suvom Dolu i ranije često bile na meti vandala i ekstremista.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track