NEMA PREPREKA DA KOALICIJA ZA BUDUĆNOST CRNE GORE UĐE U VLADU: Zatišje u pregovorima oko sastava Spajićevog kabineta
Foto: Dan.co.me

dva i po meseca posle izbora

NEMA PREPREKA DA KOALICIJA ZA BUDUĆNOST CRNE GORE UĐE U VLADU: Zatišje u pregovorima oko sastava Spajićevog kabineta

Politika -

Ni dva i po meseca posle izbora nije jasno ko će činiti novu vladajuću većinu u Crnoj Gori. Višenedeljno zatišje koje je zavladalo moglo bi biti prekinuto konačnim dogovorom mandatara Milojka Spajića s potencijalnim članovima njegovog budućeg kabineta. Međutim, sudeći po izjavama pregovarača, na stolu još nema ni zvanične ponude.

U čekanju odgovora

Lider DNP Milan Knežević izjavio je da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) dosad nije dobila zvaničnu i konačnu ponudu od Spajića za ulazak u vladu.

Milan Knežević
foto: Facebook video prtscr / Demokratski ifront

- Sve što se ovih dana pojavljivalo u medijima a odnosilo se na navodne ponude upućene ZBCG obične su spekulacije i neutemeljene medijske konstrukcije. U nedavnom neformalnom razgovoru s mandatarom Milojkom Spajićem tražili smo od njega da nam saopšti svoj stav i konačnu ponudu o mogućem ulasku ZBCG u vladu i da taj svoj predlog učini javnim kako bi se izbegla dalja medijska nagađanja i nezvanični izvori, koji unose dodatnu konfuziju - poručio je Knežević.

Važne poruke

Politikolog Vladimir Pavićević kaže za Kurir da je u Crnoj Gori stvoreno očekivanje da bi do 30. avgusta, kad se obeležavaju tri godine od početka razvlašćivanja Mila Đukanovića i njegovog DPS, mogao da bude predstavljen nacrt dogovora o novoj vladi.

Vladimir Pavićević
foto: Kurir televizija

- Dakle, 30. avgusta ćemo znati kakvo je prolazno vreme mandatara Spajića. Ako do tada ne bude ni obrisa strukture i sastava vlade, to će značiti da se Spajić suočava sa ozbiljnim preprekama u tom procesu i da je neizvesno hoće li vlade uopšte i biti. Sada je potpuno jasno da nema ni unutrašnjih ni spoljnih prepreka da koalicija ZBCG ima svoje predstavnike u novoj vladi. Kad je reč o unutrašnjim prilikama, građani su na izborima poručili da im je mesto u vladi. Što se tiče spoljnih uticaja, dva ključna spoljnopolitička partnera Crne Gore su Srbija i SAD. Ni jedni ni drugi nemaju ništa protiv da ZBCG bude u vladi. I sa jedne i sa druge adrese stiže poruka da je poštovanje izborne volje građana suština demokratije i da, sledeći izbornu volju, nema prepreka da koalicija Za budućnost Crne Gore bude jedan od konstituenata nove vlade - ocenjuje naš sagovornik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track