POKRET SOCIJALISTA ODGOVORIO AMBASADORU HILU: Vulin nikada neće postati deo kolektivne antiruske histerije
Foto: printscreen

saopštenje

POKRET SOCIJALISTA ODGOVORIO AMBASADORU HILU: Vulin nikada neće postati deo kolektivne antiruske histerije

Politika -

Pokret socijalista reagovao je na izjave ambasadora Amerike u Srbiji Kristofera Hila o direktoru BIA Aleksandru Vulinu, koji je i lider ove stranke. Pokret socijalista je poručio Hilu da je Vulin samostalan i nezavisan, da za svoje ideje i ubeđenja plaća visoku cenu, ali da "nikada neće postati deo kolektivne antiruske histerije ili neko kome je svejedno šta se događa sa Srbima".

- Gospodin ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil napokon je izrekao i jednu istinu kada je reč o našem osnivaču Aleksandru Vulinu, istakavši da SAD zapravo ima problem sa Vulinom zbog njegovog opredeljenja. I zaista jeste tako, Aleksandar Vulin tokom čitave svoje političke karijere, čvrsto braneći pozicije Srbije, stvara problem i teg onima kojima nikako nije u interesu postojanje samostalne i nezavisne Srbije. Zašto odmah gospodine Hil niste naveli pravi razlog mržnje prema našem osnivaču Vulinu, zašto odmah niste rekli da su sankcije uvedene Vulinu od strane SAD zapravo zbog toga što je Aleksandar Vulin samostalan i nezavisan kao i naša Srbija koja neće da se odrekne svog Kosova i Metohije, koja neće da okrene leđa Republici Srpskoj i uvede sankcije ruskim prijateljima - saopštavaju iz Pokreta socijalista i dodaju:

Aleksandar Vulin
foto: Beta/Anton Antanasijević

- Mogli ste, gospodine Hil, odmah da kažete da Vulin smeta zbog svojih političkih stavova i ideologije o stvaranju srpskog sveta, a ne da se služite nečasnim radnjama kao što su laži i klevete. Aleksandar Vulin je samostalan i nezavisan, za svoje ideje i ubeđenja plaća visoku cenu, ali nikada neće postati deo kolektivne antiruske histerije ili neko kome je svejedno šta se događa sa Srbima.

U saopštenju se navodi i da Hil od Vulina, kao i do sada, može očekivati borbu za srpske nacionalne interese, veliku hrabrost i podršku samostalnoj i suverenoj Srbiji.

- To što ste našeg osnivača Aleksandra Vulina koji je uhapsio najveći narko-klan na Balkanu proglasili dilerom droge, ne može da vam služi na čast, gospodine Hil. Koliko god da ste moćni i veliki, Aleksandar Vulin ostaje na pravoj strani, na strani svoje zemlje, svog naroda i predsednika - poručili su u Pokretu socijalista odgovarajući ambasadoru SAD Kristoferu Hilu.

Hil je prethodno u intervjuu za Glas Amerike govorio o sankcijama koje su SAD uvele Vulinu.

Ambasador Kristofer Hil, Američki Ambasador, Christopher Hill, Kristofer Hil
foto: Nemanja Nikolić

- Ne volim što na početku ovog razgovora moram da govorim o stvarima oko kojih se ne slažemo sa srpskim vlastima, ali da, imamo problem sa njim, sa njegovim opredeljenjem, i naš je stav da ga treba sankcionisati. I vidim da taj stav ne dele vlasti u Srbiji, ali naš je stav veoma jasan… Razočaranje znači da nisu ispunjena vaša očekivanja. Ja bih rekao da sam realista i radim svoj posao, a moj posao je da promovišem bliske veze SAD i Srbije, kao i da dve zemlje budu na istoj strani - rekao je američki ambasador.

Upitan o izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su sankcije uvedene samo zbog bliskih veza Vulina sa Rusijom i da su ostali navodi – o trgovini drogom, oružjem i korupciji, sekundarni ili neosnovani, Hil je rekao:

- Želim da kažem da smo mi uveli sankcije gospodinu Vulinu samo zbog gospodina Vulina, a mislim da smo generalno održali dobre odnose. Sankcije nisu protiv institucije, već pojedinca. Ovo je proces koji se dešava u Vašingtonu, ne u ambasadi, ali prema onome što ja razumem to je bio fer proces, gde su uzete u obzir različite aktivnosti i odluka je doneta... Uveravam vas da ljudi koji o tome odlučuju u Vašingtonu rade to sa punom pažnjom, razmatraju dokaze i na osnovu toga donose odluke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja