ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE SPAJIĆA DA IZBACI SRBE IZ NOVE VLADE? Mandić: Sumnja u nas a veruje onima koji su radili za Mila!
Foto: AP/Risto Božović

analiza kurira

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE SPAJIĆA DA IZBACI SRBE IZ NOVE VLADE? Mandić: Sumnja u nas a veruje onima koji su radili za Mila!

Politika -

U novoj Vladi Crne Gore neće biti mesta za političke predstavnike Srba, jer je mandatar Milojko Spajić, uz protivljenje Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES), izgurao svoju odluku da okupi tesnu većinu bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ali uz podršku manjinskih stranaka koje su održavale Mila Đukanovića i njegov DPS na vlasti.

Zbog ovakvog raspleta predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić upozorio je da Spajić pokušava na sve načine da prekroji izbornu volju građana, a zvaničnici Srbije podsećaju da u ovoj susednoj zemlji živi 30 odsto Srba, te da je potez manadatara loš po stabilnost Crne Gore.

O iskrenosti

Mandić smatra da Spajić pokušava da "istisne autentične predstavnike Srba iz vlade, a da raširenih ruku dočeka stranke koje su do poslednjeg dana vladavine Mila Đukanovića bile uz njega".

Milo Đukanović, Jakov Milatović, Andrija Mandić
foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube, Nemanja Nikolić, EPA Igor Kupljenik

- Pošto se ovih dana ulažu mnogi napori da se brutalno prekroji većinska volja građana, veoma je važno da predsednik Crne Gore Jakov Milatović razjasni situaciju vezano za mnoge teme, uključujući i dodelu mandata Milojku Spajicu. Naime, kao važan alat u akciji prekrajanja te volje koristi se i priča o proceni iskrenosti koalicije ZBCG i razgovori koji se tiču davanja mandata za sastav nove vlade kod predsednika Crne Gore. Kako se čulo nakon Glavnog odbora PES, koalicija Za buducnost CG ne može u vladu zbog nedostatka iskrenosti: u našu iskrenost se sumnja, a u Mehmeta Zenku, sa liste DPS, ni najmanje. Spajiću se posebno dopada iskrenost Bošnjačke stranke, koja je zaista iskreno i u punom kapacitetu radila da Milo Đukanović pobedi, a da izgubi Jakov Milatović, kao kandidat pobednika izbora od 30. avgusta - izjavio je Mandić.

On je naglasio da je "teško poverovati da su najiskreniji protivnici bivšeg režima postali neiskreni za mandatara, a iskreni saveznici DPS i Mila Đukanovića postaju primer iskrenosti". Indikativno je da predsednik Crne Gore Jakov Milatović, iako je član Glavnog odbora PES, nije prisustvovao sednici na kojoj su se u subotu više od šest sati lomila koplja oko odluke o sastavu buduće vlade.

Jakov Milatović
foto: Youtube Printscreen

Mandić je zbog toga u ime koalicije ZBCG pozivao Milatovića "da prekine ćutanje i radi posao za koji su ga izabrali građani Crne Gore, a među njima u velikom procentu i glasači ZBCG".

Loš potez

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za Kurir da je odluka Spajića da izostavi političke predstavnike Srba loša po stabilnost Crne Gore.

Ivica Dačić
foto: Kurir televizija

- To je loša odluka pre svega za stabilnost Crne Gore, jer Srba ima skoro 30 odsto stanovništva. Mi ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore, zanima nas isključivo položaj srpskog naroda i odnos prema Srbiji. Zato pažljivo pratimo dešavanja. Međutim, ovakva odluka i zabrana ulaska bivšeg ambasadora Srbije Vladimira Božovića, nisu dobri znaci u pravcu obostrano iskazane želje za normalizacijom odnosa - poručio je Dačić.

Politikolog Zoran Milosavljević ocenjuje za Kurir da je ovakav potez Spajića neuvažavanje srpske manjine u Crnoj Gori.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir TV

- Ovakva odluka i ponašanje je nešto što politički akteri u Crnoj Gori rade u poslednje dve decenije. Ispostavilo se da je lažan nagoveštaj da će sve manjine biti zastupljene. Izostavljena je srpska manjina koja je ubedljivo najveća u Crnoj Gori, jer neko očigledno želi da je novom metodologijom brojčano smanji i da umanji politički uticaj Srba u Crnoj Gori. To ne može da ima nikakvu pozitivnu implikaciju na crnogorsko društvo, koje se želi predstaviti kao multietničko, jer čim imamo neuvažavanje jedne manjine, koja je tu kao neupitna činjenica, onda je jasno da je potez mandatara neprihvatljiv. Vidimo da DPS ostaje da deluje preko malih partija - objašnjava naš sagovornik.

Ujedinjeni protiv Spajića

Većina već okrnjena

Spajić je posle sednice GO rekao da očekuje podršku 44 poslanika koji su ga podržali za mandatara, iako još nema potvrdu od svih. On tvrdi i da je koalicija ZBCG pet puta odbila ponudu za ulazak u vladu.

- Ne možemo da verujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu - izjavio je lider PES.

Goran Danilović
foto: YouTube prtscr / TV Vijesti

Ubrzo je postalo jasno da neće biti podrške od 44 poslanika, jer je Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore koja je na izborima u junu nastupila na listi PES i ima jednog poslanika, rekao da njegova partija neće biti deo parlamentarne većine od 44 mandata.

- Ujedinjena CG je podržala Spajića za mandatara, ali i jasno i javno tražila ubedljivu većinu za buduću vladu. Među prvima smo rekli da je 49 mandata podrške mera sigurnog uspeha i za mandatara i za Vladu, ali i za parlament. Bili smo spremni da učestvujemo u kreiranju i skromnije većine pod uslovom da neko, iz političkog hira i trgovine, javno odbije učešće u Vladi - objasnio je Danilović.

Poslanica PES Radinka Ćinćur

Glasala sam protiv i nisam bila jedina

Poslanica PES Radinka Ćinćur otkrila je da na sednici GO tog pokreta glasala protiv Spajićevig predloga za formiranje vlade po njegovom modelu i da nije bila jedina koja se tako izjasnila.

- Imajte na umu da je ovo dosta delikatna situacija, sednica je bila zatvorena za javnost i nadam se da poštujete moj stav da ono o čemu se priča u svojoj kući treba da ostane tu. Tačno je da je bilo nesuglasica oko toga kako treba da izgleda buduća vlada, to je pokazalo i glasanje na kraju. Ne znam tačan broj koji su bili protiv i uzdržani, bilo ih je, ja sam bila jedna od njih zbog neprincipijelnosti svoje partije. Ne želim ništa da prejudiciram za ubuduće, šta će biti pokazaće vreme - izjavila je ona za Borbu.

Novi saziv parlamenta

Evropa sad 24 poslanika

koalicija oko DPS 21 poslanik

ZBCG 13 poslanika

Demokrate i URA 11 poslanika

BS 6 poslanika

SNP i Demos 2 poslanika

Albanski forum 2 poslanika

Albanska alijansa 1 poslanik

HGI 1

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track