KARADŽIĆ U ZATVORU PRAVIO POLICU OD KARTONSKIH KUTIJA, NE DAJU MU NI LAMPU! Tačiju i ekipi džeparac, teretana, šetnje!
Foto: Profimedia, Peter Dejong / AFP / Profimedia

dvojaki aršini

KARADŽIĆ U ZATVORU PRAVIO POLICU OD KARTONSKIH KUTIJA, NE DAJU MU NI LAMPU! Tačiju i ekipi džeparac, teretana, šetnje!

Politika -

Suđenje bivšem predsedniku prištinskih institucija i komandantu OVK, Hašimu Tačiju i još trojici vođa ove terorističke, koji se u pritvoru nalaze od 2020. godine, nastavljeno je juče suđenje u Hagu.

Uprkos tome što nisu na slobodi, njima nije nepodnošljivo u zatvoru. Ako prekrše neka od pravila ponašanja, dobiće verbalnu opomenu, eventualno novčanu ili disciplinsku kaznu u vidu oduzimanja privilegija (pristup televiziji, radiju, obrazovnim programima i rekreativnim aktivnostima). Imaju pravo na posete, telefonske razgovore i druženje sa drugim zatvorenicima, pišu Novosti.

Redžep Seljimi, Hašim Tači
foto: AP/Koen Van Weel

Sa druge strane, Srbi koji su posle izricanja presuda pred Haškim Tribunalom, prebačeni u zatvore širom Evrope žale se na loše uslove u ćelijama.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji se nalazi u engleskom zatvoru "Vajt" je, prema rečima njegove ćerke Sonje Karadžić, "pravio policu od kartonskih kutija, a nije mogao da dobije ni lampu, a osvetljenje je loše".

Katastrofalni uslovi su i u estonskom zatvoru gde kazne izdržavaju Milan Martić, nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine i Dragomir Milošević, general Vojske Republike Srpske. Oni su već godinama izolovani i imaju kontakt samo sa stražarima i nekoliko zatvorenika. Mnogo puta su slate zamerke na uslove u zatvoru, ali niko nije reagovao. Među najčešćim primedbama su i one da ne mogu da dobiju lekarsku pomoć.

Prema Zoranu Živanoviću, advokatu koji je učestvovao u procesima pred Tribunalom u Hagu, zatvori u različitim državama imaju drugačije uslove.

- Danska, Norveška i Finska imaju najbolje zatvore i različite privilegije. Recimo, da zatvorenici idu u obilazak gradova, da porodične posete mogu da budu u hotelu. Sa druge strane, na primer general Radoslav Krstić je najpre bio u zatvoru u Engleskoj gde su pokušali da ga ubiju i to dva puta. Zatim je prebačen u Poljsku - rekao je Živanović.

Takođe, Albanci koji se nalaze u Hagu imaju pravo na teretanu, biblioteku, molitvu u posebnim prostorijama, šetnju po dvorištu i u određenim delovima objekta, a na računu mogu da imaju maksimalno po 1.500 evra.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track