KURTIJEVA POLICIJA BRUTALNO PRETUKLA ROMA? Protest u Gračanici! Šerifović: Plašimo se da dignemo svoj glas
Foto: foto: Kosovo Online

TEROR

KURTIJEVA POLICIJA BRUTALNO PRETUKLA ROMA? Protest u Gračanici! Šerifović: Plašimo se da dignemo svoj glas

Politika -

Pripadnici romske zajednice okupili su se danas u Gračanici na protestu koji je organizovalo Udruženje Roma na Kosovu "Opre Roma", zbog prebijanja Burhana Ibrahimovića od strane tzv. kosovske policije.

- Kada smo to čuli i videli počeli smo da istražujemo i odlučili smo se da organizujemo ovaj protest zato što nije prvi put da se ovako nešto dešava na Kosovu. Imamo slučajeve u Obiliću gde je neki broj Roma takođe isprebijan unutar policijske stanice, međutim, oni se plaše da dignu svoj glas. Ako se mi svakog dana, kao Romi, plašimo da dignemo svoj glas prema brutalnostima koje se dešavaju protiv nas, onda nikada nećemo izaći iz te senke brutalnosti, iz senke deskriminacije koja država vrši nad nama - izjavio je Sebastijan Šerifović, predsednik Udruženja „Opre Roma“.

Ibrahimović je, kako navodi Kosovo onlajn, doveden u policijsku stanicu nakon navodnog sukoba sa žiteljkom iz Gračanice, ali od njega nije uzeta izjava jer on govori samo romski, nemački i holandski jezik.

- Slučaj je pokrenut i u Policijskom inspektoratu Kosova. Burhan je dobio nekoliko poziva iz Inspektorata i to njega veoma ohrabruje, što znači da je slučaj u toku - dodao je Šerifović.

Gračanica
foto: foto: Kosovo Online

Još jedan predstavnik Udruženja „Opre Roma“ Driton Beriša kaže da je današnji protest organizovan kako bi zatražili pravdu za Ibrahimovića koji se, kako ističe, suočio sa nasiljem.

- Želimo da podsetimo policiju da su ovde da nas brane, i da nam pomažu da se osećamo bezbedno i da se nikako ne koriste nasiljem. Nadam se da smo ovim skupom dostigli to. Želimo pre svega da se ovaj slučaj ne ponovi, jer postoji puno Roma koji su preživeli nasilje, ali nisu smeli da prijave - zaključio je Beriša.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja