BANJALUKA NE ODSTUPA OD SVOJIH STAVOVA: Milorad Dodik: Presuda Suda u Strazburu ruši Ustav BiH i Dejtonski sporazum!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

Istrajni

BANJALUKA NE ODSTUPA OD SVOJIH STAVOVA: Milorad Dodik: Presuda Suda u Strazburu ruši Ustav BiH i Dejtonski sporazum!

Politika -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da poslednja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ruši Ustav BiH i Dejtonski sporazum, kao i da usporava put BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku po apelaciji Slavena Kovačevića, savetnika člana Predsedništva BiH Željka Komšića, prema kojoj je Predsedništvo BiH, političko telo države, a ne entiteta, zbog čega bi na tom izbornom nivou trebalo da postoji samo jedna izborna jedinica na celoj teritoriji BiH, a ne kao sada da se bošnjački i hrvatski članovi biraju u Federaciji BiH, a srpski član na teritoriji RS.

Dodik je istakao da RS ostaje pri ranijem stavu da se srpski član bira direktnim izborima na području tog bh. entiteta.

On je najavio da će predložiti Narodnoj skupštini RS da odbaci kao neprihvatjive preporuke Suda u Strazburu, ocenivši da bi BiH jedino može da opstane na principu konstituivnosti naroda.

- Predložiću da Skupština odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, iniciraće da Narodna skupština RS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu, a da će on, zajedno sa hrvatskom stranom, da "razradi načine odbrane od ove odluke".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja