BJEGOVIĆ O UPOZORENJIMA ORBANA: Nije nerealan napad na Južni tok. U pitanju su PRETNJE I PRITISCI na dve bliske države!
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

opasno

BJEGOVIĆ O UPOZORENJIMA ORBANA: Nije nerealan napad na Južni tok. U pitanju su PRETNJE I PRITISCI na dve bliske države!

Politika -

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da bi Budimpešta i Beograd eventualni napad na Južni tok smatrale terorističkim aktom i povodom za rat!

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti dr Miroslav Bjegović za Kurir ocenjuje da nije nerealan napad na Južni tok, te da su u pitanju pretnje i pritisci na dve bliske države.

Viktor Orban
foto: EPA/Ian Langsdon

- Izjava Viktora Orbana nije slučajna, već je sigurno potkrepljena obaveštajnim podacima koji ukazuju na mogućnost terorističkog akta na Južni tok, čime bi bila ugrožena energetska bezbednost Mađarske i Srbije, to jest njihova nacionalna bezbednost. Imajući u vidu nedavni napad na Severni tok, koji predstavlja direktan udar na Rusiju, moguć je isti scenario sa Južnim tokom, ali u ovom slučaju prvenstveno bi najveće posledice imali Mađarska i Srbija jer bi im bila presečena glavna energetska aorta, što bi ugrozilo privredu i stanovništvo po pitanju grejne sezone - smatra Bjegović.

Nenad Vuković, Miroslav Bjegović
foto: Kurirtv

Dodaje da bi to izazvalo veliko nezadovoljstvo stanovništva i moguću pobunu protiv aktuelne vlasti, što bi bio krajnji cilj zapadnih centara moći, kojima ne odgovara način vođenja politike aktuelne vlasti, koji je u suprotnosti s njihovim interesima.

- Ne treba isključiti mogućnost plasiranja određene vrste pritisaka i na samog Orbana da menja neke stavove prema rusko-ukrajinskom sukobu koji nisu u skladu sa odlukama NATO - smatra Bjegović.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track