MOĆNI OBAVEŠTAJAC KOJI JE IZAŠAO IZ SENKE POSLE UBISTVA ĐINĐIĆA! Ko je bio Frenki Simatović?
Foto: EPA

biografija

MOĆNI OBAVEŠTAJAC KOJI JE IZAŠAO IZ SENKE POSLE UBISTVA ĐINĐIĆA! Ko je bio Frenki Simatović?

Politika -

Franko Simatović Frenki (73) je bivši srpski obaveštajac i komandant specijalnih snaga Službe državne bezbednosti SR Jugoslavije, a takođe i osnivač Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Prestaje da bude čovek iz senke posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine - u policijskoj akciji Sablja je uhapšen, jer je zajedno sa Jovicom Stanišićem osnivač JSO, koja je u tom atentatu imala ključnu ulogu. Od tada je javnost praktično prvi put saznala ko je bio Frenki Simatović.

Njegov otac, rodom iz Župe Dubrovačke, kraj Drugog svetskog rata dočekao je, poput mnogih drugih, u partizanima, pa je kao vojno lice i sportski funkcioner, izgleda i osnivač vaterpolo kluba Partizan, živeo u Beogradu. Simatovići su navodno daljim poreklom Bokelji. Ipak, Frenki je po nacionalnosti Srbin.

Milorad Ulemek, JSO
foto: Profimedia

Posle dugogodišnje uspešne karijere u Službi državne bezbednosti (SDB), Franko Simatovic je najverovatnije 1993. imenovan je za pomoćnika, odnosno zamenika načelnika SDB Jovice Stanišića koji je rukovodio SDB od kraja 1991. do oktobra 1998. godine. Radio je na kontraobaveštajnim poslovima u SDB zadužen za zapadne agenture, važio je za eksperta za CIA i BND, a potom je prešao u novoosnovanu Upravu za obaveštajne poslove (takozvanu Drugu upravu) SDB, gde je bio komandant JSO SDB. Kao visoki službenik tadašnje SDB bio je krajem 1991. godine osnivač i komandant JSO, na čijem čelu se nalazio od 1991. do 1998. godine, ali je operativni komandant na terenu bio Milorad Ulemek Legija, koji ga je potom i formalno zamenio na toj funkciji. Simatović je uspešno prebrodio smenu Stanišića oktobra 1998. godine i, posle izvesnog vremena, postao je pomoćnik i novog načelnika SDB Radeta Markovića. Marković se navodno u više navrata žalio kako nema realnu kontrolu nad Frenkijem i JSO.

Jovica Stanišić, Franko Simatović
foto: EPA/AP/Michael Kooren

Frenki Simatović je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu da je počinio razne zločine nad nesrpskim stanovništvom tokom ratova nastalih po raspadu Jugoslavije, uključujući progone i ubistva. Uhapšen je u policijskoj operaciji Sablja 2003. godine, i isporučen Tribunalu u Hagu. Sudilo mu se zajedno sa Jovicom Stanišićem.

Oslobođen je 30. maja 2013. po svim tačkama optužnice. Žalbeno veće je 15. decembra 2015. godine prihvatilo žalbu tužioca i naložilo dalje suđenje, kao i dalje zadržavanje Simatovića i Stanišića u pritvoru. Ponovljeni proces počeo je 13. juna 2017. godine. Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, osuđeni su 30. juna 2021. godine na po 12 godina zatvora. Pretresno veće ih je osudilo samo po delu optužnice koji se odnosi na događaje u Bosanskom Šamcu iz aprila 1992. godine, što predstavlja sasvim mali deo onoga za šta su se prvobitno teretili.

Franko Simatović Frenki je rođen u Beogradu, 1. aprila 1950. godine. Završio je Višu policijsku školu i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track