NJIHOVE TVRDNJE SU APSURDNE, VOJSKA JE U SVAKOM SMISLU NAPREDOVALA: Ministarstvo odbrane odgovorilo na optužbe Vojnog sindikata!
Foto: Vojska Srbije

saopštenje

NJIHOVE TVRDNJE SU APSURDNE, VOJSKA JE U SVAKOM SMISLU NAPREDOVALA: Ministarstvo odbrane odgovorilo na optužbe Vojnog sindikata!

Politika -

Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom komentara koji su stigli iz Vojnog sindikata.

- Tvrdnja predstavnika Vojnog sindikata Srbije da u prethodnom periodu ništa nije urađeno na poboljšanju uslova rada i položaja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije je jednom rečju - apsurdna. Vojska je tokom prethodnih desetak godina u svakom pogledu napredovala i to je vidljivo svakome ko to želi da vidi - stoji u saopštenju.

Ističu da je način rada Vojske Srbije isti kao svugde u svetu.

- Dobro je poznato da u Vojsci Srbije i svim drugim vojskama sveta vlada princip subordinacije i jednostarešinstva. Nadređeni ima pravo da komanduje i rukovodi po zakonu i Pravilu službe, ima pravo da proceni i oceni kvalitet rada svojih potčinjenih i za sve to snosi odgovornost. Navodi da se profesionalnim vojnicima ne produžavaju ugovori zbog samovolje komandanata predstavljaju neistinu. To se dešavalo samo onima koji ne ispunjavaju zahteve službe i čine povrede vojne discipline što je dobro poznato svim njihovim kolegama - piše u saopštenju.

Oprema Vojske je, kao navode, ispravna i funkcionalna.

- Oprema koju nose vojnici na obuci, a koja se vidi na fotografijama objavljenim na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, premda nije nova, ispravna je i funkcionalna. Načelo ekonomije snaga i sredstava pri organizovanju obuke nalaže da se u te svrhe, naročito na početnim nivoima, koristi stara oprema. Vojnici koji uspešno završe obuku i stupe u profesionalnu vojnu službu dobijaju naoružanje i opremu u skladu sa prirodom dužnosti koju obavljaju i sa njom nastavljaju obuku. Čak su i budući pripadnici specijalnih jedinica, koje raspolažu najmodernijim naoružanjem i opremom, tokom selektivne obuke nosili staru opremu i uniforme. Međutim, Vojni sindikat budućim kandidatima svesno podmeće lažne interpretacije fotografija iako su one javnosti dostupne na zvaničnim sajtovima - piše u saopštenju i dodaju: - U vezi sa optužbom Vojnog sindikata o, kako to oni nazivaju - „info službi“ Ministarstva odbrane, ukazujemo na činjenicu da stavovi koji se iznose u saopštenjima jesu zvanični stavovi Ministarstva odbrane - navodi se u saopštenju.

Vojska, kako se dodaje, uživa najveće poverenje građana.

- Uprkos zlonamernim kontinuiranim naporima da se mladi ljudi koji vide budućnost u redovima Vojske Srbije navedu da odustanu od te časne i plemenite namere, Ministarstvo odbrane će nastaviti da na istinit i objektivan način promoviše vojni poziv i instituciju koja uživa najveće poverenje građana naše zemlje - zaključuju iz ministarstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja