"IZBORI SU NAČIN DA SE NAPETOSTI UBLAŽE" Vukadinović o nekoliko varijanti održavanja izbora: Postoje DVE MOGUĆNOSTI (VIDEO)
Đorđe Vukadinović, Foto: Kurir Televizija, screenshot RTS

kurir tv

"IZBORI SU NAČIN DA SE NAPETOSTI UBLAŽE" Vukadinović o nekoliko varijanti održavanja izbora: Postoje DVE MOGUĆNOSTI (VIDEO)

Politika -

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, i Aleksandar Gajović, nekadašmnji državni sekretar u ministarstvu kulture i informnisanja, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije u razgovoru sa voditeljom Oljom Lazarević, povodom jučerašnjih dešavanja u skupštini Republike Srbije.

Dok se politička scena u Srbiji kreće ka neizvesnoj budućnosti, mnogi su u potrazi za odgovorima na pitanje kako će se rešiti trenutna politička kriza i šta donose izbori.

Đorđe Vukadinović
foto: Kurir tv

Vukadinović počinje razgovor ističući da je postojala potreba za izborima u Srbiji.

- Mora se reći da postoji deo opozicije koji je od početka tražio izbore. To je ovaj nacionalni desni, ili kako hoćete, većina njih je zaista odmah na početku protesta i ove krize smatrala da su izbori rešenje. I ja smatram da su izbori rešenje - rekao je Vukadinović.

Međutim, on takođe izražava svoje rezerve u vezi sa trenutnim pristupom opozicije.

- Imam dosta primedbi na ovaj način sada - kaže Vukadinović - Ovi takozvani tehnički organizatori protesta su u početku odbacivali temu izbora, nazivali je bagatelom, ponekad čak i žigosali kao mutnu ili deo režimske igre.

Vukadinović primećuje promenu u stavovima opozicije tokom vremena.

- Taj deo organizatora protesta je s vremenom shvatio i došao do onoga što su neki od njihovih kolega i neki od nas smatrali od početka. Nisu idealni, nisu savršeni, ali ako stvarno postoje napetosti, kao što tvrde mnogi da postoje u društvu, izbori su način da se te napetosti ublaže - rekao je Vukadinović.

05:25

ĐORĐE VUKADINOVIĆ O HAOSU U SKUPŠTINI SRBIJE

Opozicija sada traži izbore kao prioritet i čini se da su ujedinjeni u tom zahtevu. Vukadinović primećuje i da i vlast sada izražava spremnost za izbore, iako su ranije tvrdili suprotno.

- Onda čekajte, u čemu je problem? Onda se sastanite eventualno da bi se usklidili datumi i oko vrste izbora - dodao je.

Govoreći o budućim izborima, Vukadinović iznosi nekoliko opcija koje su u igri.

- Sada postoji varijanta, a to je tehničko pitanje, da li da se odlože lokalni izbori za šest meseci, da se održe istovremeno sa parlamentarnim izborima, što je opozicija takođe tražila, pa prvo parlamentarni - rekao je.

Napominje se da je Beograd bio posebno važan tokom nedavnih protesta, ali izgleda da sada niko ne žuri da se takmiči oko grada.

- Iz različitih razloga, sada u ovom trenutku niko ne žuri da se takmiči oko Beograda. Vlast, jer su izbori za gradsku vlast tamo neizvesni, možda više nego u drugim delovima zemlje. A opozicija nije baš toliko sigurna u to da će pobediti, uprkos zvaničnim izjavama - smatra on.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:23

Laslo Đere o Novakovom protivniku u polufinalu US opena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track