"TO JE NAŠA OBAVEZA" Predsednik Vučić o nastavku dijaloga: U sredu ili četvrtak idemo u Brisel na razgovore s Prištinom
Foto: screenshot Video Plus

"TO JE NAŠA OBAVEZA" Predsednik Vučić o nastavku dijaloga: U sredu ili četvrtak idemo u Brisel na razgovore s Prištinom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će naredne srede ili četvrtka ići u Brisel na nastavak dijaloga sa Prištinom.

U vanrednom obraćanju građanima, Vučić je rekao da je dijalog "jedini način za rešavanje problema" na Kosovu i Metohiji koji se po njegovim rečima, nagomilavaju u prethodnom periodu.

"To je naša obaveza", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije u Beogradu.

On je kazao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, na Kosovu i Metohiji zabeležen 401 napad na Srbe.

"U poslednjih godinu dana na severu Kosova imamo 41 takozvani eskalatorni potez Kurtijevog režima što znači da su 41 put svojim potezima gotovo direktno pokušali da izazovu sukobe. Imamo 15 napada na srpsku decu, 15 direktnih pokušaja da se spreči funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srbije, 56 napada na objekte SPC", rekao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je jutrošnji upad tzv. kosovske policije u napuštenu fabriku "Ivo Lola Ribar" u Zubinom Potoku "još jedan pokazatelj" kojim Priština kako je rekao, želi da dokaže "kako njihovoj sili nema granica i kako mogu da čine šta hoće".

"Kurtijev režim se ne bavi ničim drugim nego maltretiranjem i progonom Srba a mi se trudimo da naš odgovor bude trezven, racionalan ali i dovoljno čvrst da naš narod na Kosovu i Metohiji može da razume šta je poruka njihove države Srbije. Nama su ruke prilično vezane ali se trudimo da nađemo bezbroj način da pomognemo našem narodu", kazao je predsednik.

Najavio je da će pre odlaska u Brisel ići u Skoplje na razgovore u okviru inicijative Brdo-Brioni, a potom će u Mađarskoj učestvovati na kako je rekao, "velikom demografskom skupu".

"Onda 15. septembra obeležavamo praznik, Dan srpskog jedinstva, a posle toga idemo u Njujork na važnu sednicu Generalne skupštine UN gde ćemo imati više sastanaka sa važnim zvaničnicima iz celog sveta", rekao je predsednik Srbije.

Uoči te sednice, Vučić je "zamolio" EU i SAD, kao i kako je rekao "tradicionalne prijatelje" Rusiju i Kinu da "kroz argumente sagledaju situaciju na Kosovu i Metohiju".

"Da vidimo ko je zaista proizvodio nemire i sukobe a ko ni na koji način nije u tome učestvovao", rekao je Vučić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja