AMBASADOR SRBIJE U SAD POVODOM GODIŠNJICE NAPADA U NJUJORKU: Đurić: Svet treba da bude ujedinjen u borbi protiv terorizma!
Foto: Printskrin / Pink

Crni datum

AMBASADOR SRBIJE U SAD POVODOM GODIŠNJICE NAPADA U NJUJORKU: Đurić: Svet treba da bude ujedinjen u borbi protiv terorizma!

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je, povodom godišnjice terorističkog napada u Njujorku i Vašingtonu, da svet treba da bude jedinstven u borbi protiv bilo kojeg oblika terorizma.

- Na današnji dan smo uz naše prijatelje u SAD i širom sveta koji oplakuju tragični gubitak skoro 3.000 nevinih života u jednom od najgorih svetskih terorističkih napada u modernoj istoriji. Takode, ponovo potvrđujemo naše obećanje da ćemo biti jedinstveni u borbi protiv bilo kojeg oblika terorizma i u očuvanju globalnog mira - napisao je ambasador Đurić na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Napadi 11. septembra 2001. sastojali su se od četiri koordinirana teroristička napada Al Kaide na teritoriji SAD.

Četiri komercijalna aviona, koja su poletela sa tri različita aerodroma, otelo je tokom leta 19 terorista Al Kaide.

Avion na letu 11 Amerikan erlajnsa uletio je u severni toranj Svetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu u 8:46, sati.

Sedamnaest minuta kasnije, južni toranj Svetskog trgovinskog centra pogodio je avion Junajted erlajnsa na letu 175.

Obe kule od 110 spratova urušile su se za sat i 42 minuta, što je dovelo do urušavanja ostalih struktura Svetskog trgovinskog centra i značajnog oštećenja okolnih zgrada.

11.septembar, Al Kaida
foto: Foto: Printscreen Youtube

Avion Amerikan erlajnsa na letu 77 otet je iznad Ohaja, a u 9:37 je pao na zapadnu stranu Pentagona u okrug Arlington u Virdžiniji, što je uzrokovalo delimično urušavanje zgrade.

Četvrti avion, let 93 Junajted erlajnsa, išao je u pravcu Vašingtona, a letelica se srušila u polje u blizini anksvila u Pensilvaniji u 10:03 nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima.

Istražitelji su utvrdili da je cilj leta 93 bila ili Bela kuća ili zgrada Kapitola.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja