PREDSEDNIK SRBIJE: Ovo je meni deveta fabrika u Nišu! Ne zovu džabe našu zemlju, zemljom kranova! Još 4,6 miliona evra podsticaja
Foto: Printscreen/TV Pink

početak radova na izgradnji nove fabrike palfingera u nišu

PREDSEDNIK SRBIJE: Ovo je meni deveta fabrika u Nišu! Ne zovu džabe našu zemlju, zemljom kranova! Još 4,6 miliona evra podsticaja

Politika -

* Fabrika koja je svetski lider u svom poslu nije ovde došla na dan, godinu ili tri, već da ostane, decenijama, kazao je Vučić

* Razgovor sa radnicima: "Bez tebe ništa, predsedniče!" Vučić: "Ma, ne zavitlavaj me"

NIŠ - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju početka radova na izgradnji austrijske fabrike Palfinger u Nišu.

Obilazeći mesto na kom će fabrika nići, a proizvodnja početi već za 7-8 meseci, u junu, Vučić je naglasio da fabrika koja je svetski lider u svom poslu nije ovde došla na dan, godinu ili tri, već da ostane na desetine godina, decenijama, jer su ozbiljni...

"Ne zovu za džabe našu zemlju zemljom kranova"

U svečanom govoru pre postavljanja kamena-temeljca, predsednik Vučić se obratio zvanicama, pozdravio ih i zahvalio se Palfingeru na dolasku. Naglasio je da će država uložiti dodatni podsticaj od 4,6 miliona evra u Palfinger, što je novac poreskih obveznika Srbije, a kojim će se dodatno osnažiti Niš i njegova privreda.

- Hvala vam što ste izabrali Niš i Srbiju. Ova zemlja se intenzivno gradi i rekao bih da, ne slučajno, mnogi našu zemlju danas nazivaju baš zemljom kranova. A zamislite tek koliko će nam kranova biti potrebno za naš EXPO 2027!, rekao je Vučić pa dodao:

1 / 10 Foto: Video plus

- Danas ovde imamo gotovo 30.000 zaposlenih više nego pre deset godina. Ogromne su promene i razlike napravljene u Nišu, ali ni to nije dovoljno. Zato nećemo da stanemo, već ćemo nastaviti da radimo i da se borimo. Ovo je dobar i veliki dan za Niš, a pred nama je još mnogo toga što treba da uradimo, naglasio je predsednik.

Naglasio je da Niš ima 10.000 formalno zaposlenih više, te podsetio da je prosečna plata nekad u Nišu bila tek tristotinak evra, a da je danas 699.

- Ovo je meni deveta fabrika u Nišu, koju sam ja otvorio, a bilo ih je još gde nisam prisustvovao... - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Palfinger, fabrika Palfinger
foto: Printscreen/TV Pink

"Ma, ne zavitlavaj me"

U razgovoru s građevincima, jedan od radnika viknuo je Vučiću: "Bez tebe ništa, predsedniče!" na šta mu je Vučić doviknuo: "Ma, ne zavitlavaj me!" a potom ga upitao odakle je. Odgovorio mu je da je iz Manasirišta kod Vlasotinca.

- Njihove plate su velike, veće od naših prosečnih plata, a ono po čemu se ističu jeste ta sigurnost, jer se njihovi zaposleni u kompaniji osećaju kao deo porodice - rekao je Vučić koji je potom porazgovarao s radnicima, uglavnom iz Nišavskog, Jablaničkog i Pirotskog okruga.

Predsednik je prethodno naglasio da se već pregovara da se tu osnuje i razvojno-istraživački centar koji bi okupio mlade stručnjake. Ispričao je i da je Palfinger došao u Niš jer je čuo od svojih saradnika i prijatelja koji u tom delu grada, baš pored njih, već imaju fabrike.

Palfinger će iz Niša proizvedeno izvoziti 100 odsto u Nemačku, Francusku, Austriju i Sloveniju...

Predsednik je obradovao građane Brzog Broda rekavši da će dalekovod i struja biti rešeni samo mora da se nađe najbolje tehničko i tehnološko rešenje za to, te da se neće izlaziti iz kancelarije dok se to ne reši.

1 / 20 Foto: Printscreen/TV Pink

Vučić je naglasio i da je ova fabrika velika stvar za Niš jer su Srbiju izgradile industrija i rudarstvo a što se posebno videlo i u eri korone kad su imale ogromnu ulogu, posebno kad ničeg drugog nije bilo poput zarade od turizma...

Obraćanje na polaganju kamena-temeljca u Nišu

- Ursula Balali, žena koja je decenijama radila u kompaniji Palfinger, izjavila je: „Ne treba da se prezivaš Palfinger, da bi se osećao kao jedan od njih!“ Koju lepšu i bolju pohvalu jedna kompanija može da dobije? U ovoj kompaniji je čovek i radnik na prvom mestu. Briga o čoveku i decenije tehnoloških iskoraka, koje su pratili brojni patenti i proširenje proizvodnje, načinili su od Palfingera svetskog lidera koji zauzima preko 35% tržišta dizalica i kranova. Hvala vam što ste izabrali Niš i Srbiju. Ova zemlja se intenzivno gradi i rekao bih da, ne slučajno, mnogi našu zemlju danas nazivaju baš zemljom kranova. A zamislite tek koliko će nam kranova biti potrebno za naš EXPO 2027! Meni je ovo deveta fabrika u Nišu kojoj polažem kamen-temeljac. Danas ovde imamo gotovo 30.000 zaposlenih više nego pre deset godina. Ogromne su promene i razlike napravljene u Nišu, ali ni to nije dovoljno. Zato nećemo da stanemo, već ćemo nastaviti da radimo i da se borimo. Ovo je dobar i veliki dan za Niš, a pred nama je još mnogo toga što treba da uradimo. Vama iz kompanije još jednom hvala što ste izabrali našu zemlju. Živela Srbija!, glasi govor predsednika na svečanosti polaganja kamena-temeljca.

Inače, Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač, te pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Sa oko 12.500 zaposlenih na više od 30 lokacija i mrežom prodaje i usluga sa oko 5.000 servisnih centara širom sveta, kompanija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track