OVO SU ZAHTEVI DRŽAVA BALKANA ZA PUT KA EU! Kokanović analizira sastanak u Severnoj Makedoniji: Svaka država ima svoje probleme
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

OVO SU ZAHTEVI DRŽAVA BALKANA ZA PUT KA EU! Kokanović analizira sastanak u Severnoj Makedoniji: Svaka država ima svoje probleme

Politika -

O sankcijama Rusiji, odlučujemo mi sami kao suverena zemlja, za razliku od Prištine, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dok se prisustvovao jučerašnjem samitu u Severnoj Makedoniji.

Predsednik je istakao da se na sastanku vodila vrlo korektna i konstruktivna rasprava. Kako je rekao, najviše se govorilo o odnosu regiona Zapadni Balkan prema EU i o tome šta bismo sve mogli da tražimo.

Predsednik Srbije izjavio je da će sastanak u Briselu biti težak, i da ne očekujemo ništa dobro.

EU, Brisel, zastava, zastava Srbije, srpska zastava
foto: privatna arhiva

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je analizirao samit u Skoplju je Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

Osvrnuo se na pomak o inicijativi članstva naše zemlje u EU, te je istakao glavne poruke u vezi prednjepomenute teme na Brdo-Brioni sastnaku.

- Sa našeg polazišta, ali i uopšte Srba, naravno da je i te kako dobro da se naši najviši predstavnici pojavljuju na ovakvim sastancima. Naš predsednik je veoma argumentovano nastupio kada je u pitanju položaj Srba u regionu. Iskreno, očekivao sam da će se nešto konkretnije teme nametnuti. Vrlo je jasno stavljeno do znanja da smo zemlje sa zapadnog Balkana na svom evropskom putu, kao što su to Hrvatska i Slovenija u ovom trenutku. Mada, nije rečeno šta se konkretno očekuje od država zapadnog Balkana - započeo je Kokanović, pa nastavio:

01:16

OVO SU ZAHTEVI DRŽAVA BALKANA ZA PUT KA EU! Kokanović analizira sastanak u Severnoj Makedoniji: Svaka država ima svoje probleme

- Očekuje se od Severne Makedonije da prizna bugarsku nacionalnu manjinu kao zvaničnu, budući da Bugarska to traži. Od drugih država, pa i od Crne Gore, se očekuje da reši svoja ekonomska i privredna pitanja. Od Bosne se očekuje da sredi unutrašnja pitanja, a od Srbije naravno jedan od zahteva je potpisivanje lažne države Kosovo. Samim tim, prirodno bi bilo da zemlje domaćina (Hrvatska i Slovenija) ovog procesa svojim primerom pokažu kako te sporove treba rešavati. Oni imaju nerešena pitanja oko zaliva, to bi trebalo da reše.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:00

SLOVENIJA I HRVATSKA SU HTELE DA ZARATE PA SU OBE PRIMLJENE U EU Anđelković analizira: Nije Kosovo problem, već OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track