PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE O PROŠIRENJU EU: Fon der Lajenova: Možemo da funkcionišemo i sa više od 30 zemalja članica!
Foto: Profimedia

Godišnji govor

PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE O PROŠIRENJU EU: Fon der Lajenova: Možemo da funkcionišemo i sa više od 30 zemalja članica!

Politika -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je potrebna vizija uspešnog proširenja koje je zasnovano na zaslugama i koje treba da se odvija uporedo sa procesom produbljenja Evropske unije.

- Evropa odgovara na istorijski poziv. Istorija nas sada zove da radimo na dovršetku naše Unije - rekla je Fon der Lajen u godišnjem govoru o stanju Evropske unije.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, tokom kojeg je govorila o postignutim uspesima i budućim planovima, Fon der Lajenova je o proširenju pričala na kraju govora, istakavši da se Unija može brže spremiti za proširenje i da može funkcionisati sa više od 30 članica.

Predsednica Evropske komisije je ponovila da je budućnost Ukrajine, Zapadnog Balkana i Moldavije u EU.

- U svetu u kojem neki pokušavaju pokoriti jednu po jednu zemlju ne možemo zapostaviti naše evropske sunarodnike. U svetu u kojem su veličina i težina važne, dovršetak EU je nedvosmisleno naš strateški i bezbednosni interes - rekla je Fon der Lajenova.

Ona je dodala da je potrebna dovršena Unija u kojoj više od pet miliona građana živi u slobodi, demokratiji i prosperitetu, u kojoj mladi mogu živeti, studirati i raditi u slobodi, u kojoj je dovršena demokratija, sudstvo nezavisno, u kojoj se opozicija poštuje, a novinari štite.

- Vladavina prava i osnovna prava uvek će biti temelji naše Unije, u sadašnjim i budućim državama članicama - rekla je.

Ona je najavila da će se izveštaji Evropske komisije o vladavini prava, koji se sada rade za zemlje članice, raditi i za zemlje kandidate koje se budu brže usklađivale, što će omogućiti ravnopravan položaj u odnosu na članice i pružiti podršku u sprovođenju reformi.

Podsetivši na talas proširenja pre 20 godina, nazvanim Evropskim danom dobrodošlice, Fon der Lajenova je rekla da je to bio trijumf odlučnosti i nade nad nedaćama prošlosti i da želi da se svi raduju novom evropskom danu dobrodošlice.

- Do članstva se ne dolazi lako, potrebno je mnogo rada i dobro vođstvo. Pristupanje je zasnovano na zaslugama i Evropska komisija će uvek braniti to načelo - istakla je predsednica Komisije.

Ursula fon der Lajen je rekla da EU može funkcionisati i sa više od 30 članica.

- Ne možemo i ne treba da čekamo izmene Ugovora o EU kako bismo nastavili proširenje. Spremnost Unije za proširenje se mora postići brže i moramo odgovoriti na praktična pitanja kako će u praksi funkcionisati Unija sa više od 30 članica - rekla je Ursula fon der Lajen.

U tom cilju, dodala je, treba sagledati kako će šira Unija uticati na svaku njenu politiku i treba raditi na preispitivanju politika pre proširenja kako bi se videlo kako će se svako područje prilagoditi široj Uniji, uključujući rad institucija EU i budućnost budžeta.

- Dovršetak Unije je najbolje ulaganje u mir, sigurnost i prosperitet našeg kontinenta. Zato je vreme da Evropa ponovo razmišlja o velikim stvarima, da bude ambiciozna i da sama piše svoju istoriju - kazala je Fon der Lajenova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track