PRIŠTINA HOĆE DA POTČINI KOSOVSKE SRBE: Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić o teškoj situaciji našeg naroda na KiM!
Foto: Fonet

otvoreno

PRIŠTINA HOĆE DA POTČINI KOSOVSKE SRBE: Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić o teškoj situaciji našeg naroda na KiM!

Politika -

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić smatra da se Srbi na KiM ne osećaju bezbedno i da prištisnke institucije teže etničkom čišćenju. Srbi osećaju teror tzv. kosovske policije.

- Uz njenu pomoć izgleda treba naterati Srbe da pokleknu, dok se istovremeno ignorišu zahtevi SAD i EU za deeskalacijom – posebno zahtev da se sa severa Kosova povuku policija i albanski gradonačelnici - rekao je Janjić.

Kazao je da između Srba i lokalnih institucija više nema nikakve saradnje.

- Ova vlast izgleda hoće da podjarmi kosovske Srbe faktičkom okupacijom. Sećam se vremena kada smo mogli otvoreno da sarađujemo sa institucijama Kosova. Ali poslednjih godina pojačani su huškački govori, agresivnost medija i lažne vesti usmerene protiv Srba i naše Crkve - dodao je.

Samo zahvaljujući KFOR-u, kako je rekao, vlada nekakav mir i stabilnost.

- Istovremeno eskalacija panalbanskog nacionalizma, koji raspaljuje aktuelna Vlada u Prištini, ruku pod ruku sa represijama i nepoštovanjem dogovora podriva poverenje u kosovske institucije koje je građeno ranijih godina - kazao je iguman.

Deo odgovornosti za nepovoljnu situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, kako smatra, pada i na EU.

- U suštini nacionaliste svih boja ujedinjuje nakaradna vizija etnički homogenih društava. Manjak spremnosti EU da integriše države Zapadnog Balkana poravnao je put za jačanje nacionalizma, organizovanog kriminala i korupcije - naveo je Janjić.

Prištinske institucije pokušavaju da iznude lojalnost policijskom silom.

- Baš to je bila Miloševićeva velika greška devedesetih godina. Premijer Kurti izgleda ponavlja isti pristup - kazao je.

O dijalogu Beograda i Prištine, koji se danas nastavlja u Briselu, Janjić navodi da prvo treba sprovesti sve sporazume postignute između 2013. i 2022. godine koji podrazumevaju i Zajednicu srpskih opština, a tek onda preći na ovogodišnje sporazume iz Brisela i Ohrida.

- Ne možemo podizati krov kuće pre temelja i zidova. U stubove svakog stabilnog društva spadaju pravna država, poštovanje manjinskih prava i strogo pridržavanje međunarodnih standarda EU kojih trenutno nema na Kosovu - smatra Janjić i dodaje:

- Odlučujuće pitanje je da li Kosovo zbilja želi da bude pravo evropsko društvo u kojem svi mogu da žive slobodno bez obzira na etničku i versku pripadnost – ili etničko-albansko društvo u kojem nema mesta za druge - zaključio je.

Kurir.rs/Tagesšpigel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track