STEJT DEPARTMENT: Potreban napredak u poglegu postojećih sporazuma, ukjučujući i osnivanje ZSO
Foto: Shutterstock

STEJT DEPARTMENT: Potreban napredak u poglegu postojećih sporazuma, ukjučujući i osnivanje ZSO

Politika -

Američki Stejt Department je izrazio razočaranje što u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa nije postignut napredak, piše Radio Slobodna Evropa.

"Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe. Želimo videti napredak u pogledu postojećih i prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu i Ohridskom sporazumu, uključujući osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je portparol američkog Stejt Departmenta 14. septembra za RSE.

"Savetovaćemo se interno i s našim evropskim partnerima o sledećim koracima", dodao je.

Prema njegovim rečima, "dijalog koji omogućuje EU jedini je put napred za Kosovo i Srbiju".

Premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se u četvrtak u Briselu uz posredovanje šefa spoljne politike EU Đuzepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Sastanak na kojem je na dnevnom redu bila sprovođenje Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa nije postigao nikakve rezultate", rekao je Borrelj.

Prema njegovim rečima, Kurti je bio taj koji nije prihvatio predlog EU o istodobnoj primeni obaveza koje proizlaze iz tog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

Borelj je rekao da je Kurti insistirao na formaliziranju, pre svega, de-fakto priznanja Kosova od strane Srbije, dok je Vučić tražio formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kurti "nije bio voljan da krene napred s pokretanjem verodostojnog procesa formiranja Zajednice", rekao je Borelj.

Kurti je rekao da se "uslovljavanje Srbije" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom "pretvorilo u poziciju emisara EU".

Prema Vučićevim rečima, Kurti je jednostavno "izbegao formiranje Zajednice... to je suština svega".

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja