PRIŠTINA NE ŽELI NIKAKAV KOMPROMIS: Petković: EU i SAD prvi put jasno ukazali da je Kurti odgovoran za krah dijaloga!
Foto: Printscreen Pink

Konačno

PRIŠTINA NE ŽELI NIKAKAV KOMPROMIS: Petković: EU i SAD prvi put jasno ukazali da je Kurti odgovoran za krah dijaloga!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je da su u četvrtak prvi put EU, pa i SAD, jasno ukazali da je kosovski premijer Aljbin Kurti odgovoran za to što je dijalog propao.

- Imali smo izuzetno težak dan - nisu to obični tehnički pregovori, u nemogućim uslovima predsednik Aleksandar Vučić razgovara s Kurtijem koji sve odbija, koji neće da formira Zajednicu srpskih opština i juče je to Đuzep Borelj jasno rekao - kazao je Petković na RTS.

Kako dodaje, iako je Beograd svih ovih godina bio okrenut kompromisu, EU je obe strane stavljala u istu ravan i poručivala posle sastanaka da obe strane treba nešto da urade i na taj način stavljala odgovornost i na Prištinu i na Beograd.

- Sada smo videli po prvi put stav EU, pa ako hoćete i SAD, da je Kurti odgovoran za to što je propao dijalog. Kurti neće da formira ZSO i kada ga Vučić pita pred Boreljom i Lajčakom da li hoće da formira u skladu s onim kako je dogovoreno 2013. i 2015, on neće da da odgovor, a dao je juče na konferenciji novinarima kada je rekao, odnosno pretio srpskom narodu i Srpskoj listi poručujući im da ce da pate i plate - naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je pitao šta još treba da plate i zbog čega da pate kada i dosad Kurti ide u tihu okupaciju severa, kosovska policija upucava Srbe, hapsi ih, sprovode se protivpravne odluke...

- Ta izjava je vrlo opasna jer pokazuje pravu prirodu nasilnog režima Kurtija i zato predsednik Vučić nije bio zadovoljan jer da budemo iskreni postojalo je makar malo razloga za to jer se videlo da Beograd nije bio kriv, da je pokazao konstruktivnost, pristao na predlog EU koji podrazumeva prvo formiranje ZSO, pa implementaciju sporazuma, što nije lako, a s druge strane imamo Kurtija koji neće i koji preti Srbima i Srpskoj listi - naglasio je Petković.

On dodaje da su takve izjave nedopustive i ukazuje na to da je Kurti tu izjavu dao ispred zgrade u kojoj se vodi dijalog.

- To je opasna izjava i zato je Vučić bio zabrinut jer je znao da sledi nakon odbijanja predloga - kazao je Petković i ukazao na to da je samo za dva meseca, od kada je EU dala izjavu da se hitno krene sa sprovođenjem mera za deeskalaciju na severu Kosova bilo 22 eskalatorna poteza prištinskih vlasti.

Petković kaže da ovde nije kraj pregovorima i da će Beograd nastaviti grčevito da se bori da sačuva mir i stabilnost.

Na pitanje o izborima u četiri opštine na severu Kosova, Petković kaže da Kurti ne samo da je odbio formiranje ZSO, predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već i predlog za deeskalaciju na sevetru.

- Kada je reč o izborima, predsednik Vučić je i tu bio korektan, ali administrativno uputstvo je samo trik Prištine. Procedura od podnošenja peticije do raspisivanja izbora je 118 dana. Kurti time pokušava da i samu EU dovede u pitanje, želi sa svima da se igra, ali čini mi se da je međunarodna zajednica konačno videla ko je izvor problema na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li se mogu očekivati pritisci na Kurtija, Petković kaže da svakako izjava Borelja i pristup EU, pa i SAD, i jučerašnja izjava o Kurtijevoj odgovornosti jesu iskorak, ali države na zapadu su stvorile nezavisno Kosovo i to je njihovo čedo.

- I koliko god Kurti bio nestašan dečak, oni će se truditi da sačuvaju nezavisnost Kosova. Mi ne odustajemo od naše pozicije, od našeg naroda jer nam nema druge - poručio je Petković.

On je građanima čestitao Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave ukazujući da je ovaj dan posebno važan za Srbe na Kosovu.

- Dok je predsednik Vučić na čelu države, mi nikada nećemo ostaviti srpski narod na KiM, već ćemo se, kao i juče u Briselu, truditi da mudrim potezima sačuvamo mir, ali ćemo insistirati da bude primenjeno sve ono što je dosad dogovoreno - zaključio je Petković.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track