"USLEDIĆE NOVE SANKCIJE PRIŠTINI": Hodžaj: Kurtijev nastup u Briselu je klasična prevara, njegov predlog je bezvredan!
Foto: Beta

Oštro

"USLEDIĆE NOVE SANKCIJE PRIŠTINI": Hodžaj: Kurtijev nastup u Briselu je klasična prevara, njegov predlog je bezvredan!

Politika -

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj nazvao je nastup premijera Aljbina Kurtija u procesu dijaloga "klasičnom prevarom", dok je njegov predlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom opisao kao "bezvredan", prenosi Koha.

- Dijalog je izgrađen tako da Kosovo i Srbija daju predloge, a posrednik ima zadatak da integriše predloge u tekst. Ako Kurti nije stigao od prve do poslednje tačke da analizira taj dokument na način koji je u skladu sa interesom Kosova, mislim da je napravio veliku grešku - rekao je Hodžaj.

On je, povodom razgovora Kurtija sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarm, kazao da na taj način međunarodni predstavnici saopštavaju da će uslediti nove sankcije. Dodao da izjava šefa diplomatije Evropske unije Borelja u vezi sa Kosovom i merama koje je uvela EU pokazuje da Vlada ne može da upravlja severom Kosova.

- Boreljova izjava i izjava koju je Brisel dao u vezi sa Kosovom i merama koje je EU uvela pokazuju dve stvari, da je to deo teritorije Kosova kojim Vlada Kosova sa sedištem u Prištini nije u stanju da upravlja. Mislim da je ovo veoma ozbiljna tema, drugo, glavni cilj Srbije je od početka da Zapad izgubi veru u Kosovo. Moramo da razumemo u politici šta su naše granice - rekao je on.

Hodžaj ističe da gradonačelnici u četiri opština na severu Kosova treba da budu Srbi, kao što Albanci žele da predsednici opština Tuzi i Tetova budu Albanci, jer većina stanovnika pripada toj zajednici.

Hodžaj je posle sastanka na visokom nivou u Briselu optužio Kurtija da ne poznaje temu dijaloga i da nema vizije u pregovorima. Dodaje da je Kurtijevo ponašanje neodgovorno i štetno po Kosovo.

- Ne sećam se da smo za ovih 30 godina imali situaciju da međunarodni partneri s tim jezikom, sa tom preciznošću okrivljuju Kosovo i da budem iskren to je neodgovorno i nezrelo ponašanje. Ne znam šta premijer Aljbin Kurti želi kao premijer, koji su njegovi ciljevi i očekivanja u dijalogu - zaključio je Hodžaj.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track