ČVRSTO PRIJATELJSTVO: Dačić: Raduje me što šaljemo poruku da su Beograd i Skoplje opredeljeni za dodatno jačanje saradnje!
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Šef diplomatije u SEVERNOJ MAKEDONIJI

ČVRSTO PRIJATELJSTVO: Dačić: Raduje me što šaljemo poruku da su Beograd i Skoplje opredeljeni za dodatno jačanje saradnje!

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je na Sportskom aerodromu "Stenkovec" u Skoplju obeležavanju 100-godišnjice postojanja makedonske avijacije.

Tom prilikom ministar Dačić se obratio okupljenim zvanicama i rekao da je ovaj aero-miting, na kojem su, uz makedonsku i srpsku avijaciju, učestvovali civilno i vojno vazduhoplovstvo iz Italije, Grčke i drugih zemalja, jasan pokazatelj interesa država, privreda i građana na ovim prostorima za uspostavljanje još boljih međusobnih veza, ali i svesti o zajedničkoj odgovornosti kada je reč o očuvanju mira i bezbednosti kao preduslova ubrzanog ekonomskog i društvenog razvoja.

Ivica Dačić
foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- Obeležavanje 100 godina makedonske avijacije dobra je prilika da "stavimo u pogon" sve neiskorišćene potencijale - koji bez sumnje postoje - za dalji, još svestraniji i obostrano koristan razvoj naših odnosa. Naše dve zemlje imaju bratske odnose, kao i odličnu saradnju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i u drugim regionalnim forumima. Posebno me raduje činjenica što ćemo ovim okupljanjem poslati političku poruku da su naše zemlje opredeljene za dodatno jačanje odnosa, a zarad prosperitetnije budućnosti naših građana - poručio je ministar Dačić.

On je dodao da jubiliji, poput ovog, pružaju podsticaj daljem razvoju kulturnih, ekonomskih, i svih ostalih veza između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, istovremeno doprinoseći da se postojeći trend razvoja saradnje između dve prijateljske zemlje i naroda dodatno učvrsti.

Ivica Dačić
foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- Duboko sam uveren da ćemo i u periodu pred nama nastaviti da jačamo bratske i prijateljske veze među našim narodima, doprinoseći tako miru i stabilnosti citavog našeg regiona - istakao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srpski ministar je istakao da mu je drago što je u pripremama za obeležavanje jubileja učestvovalo i Ministarstvo odbrane Srbije ustupajući organizatorima aero-mitinga jedrilicu "Ilindenka", prvu letelicu proizvedenu 1955. godine na teritoriji današnje Severne Makedonije, a prema projektu čuvenog srpskog inženjera iz tog vremena Miloša Ilića.

Ivica Dačić
foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

- "Ilindenka" na simboličan način svedoči o bliskoj povezanosti naše dve zemlje i u oblasti vazduhoplovstva. Posebno mi je drago što će makedonski građani i međunarodna javnost biti u prilici da se upoznaju i sa savremenim kapacitetima RV i PVO Vojske Srbije, tokom akrobatskog leta školskog aviona "lasta" i helikoptera H145M, kao i preleta dva nadzvučna MIG-29 - rekao je ministar Dačić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track