OSNIVANJE ZSO PRVI KORAK U NORMALIZACIJI ODNOSA: Hovenijer poručuje da će biti posledica ako Kurti ne bude sarađivao!
Foto: Profimedia

Ambasador sad u Prištini

OSNIVANJE ZSO PRVI KORAK U NORMALIZACIJI ODNOSA: Hovenijer poručuje da će biti posledica ako Kurti ne bude sarađivao!

Politika -

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da je osnivanje Zajednice srpskih opština među prvim koracima koje privremene prištinske institucije trebaju da preduzmu u sprovođenju Sporazuma o normalizaciji odnosa.

- Ako pažljivije slušate šta je Borelj rekao posle sastanka u Briselu, rekao je da su to dva paralelna puta, a potreba da se krene napred sa kredibilnim procesom izrade statuta ZSO je deo toga - rekao je Hovernijer.

To je, kaže, glavna stvar koja je tražena od prištinskih institucija.

- To je najteža, ali glavna stvar koju smo tražili od Kosova, u primeni Ohridskog sporazuma. Ali u isto vreme, radili bismo na ovim političkim stvarima, u sprovođenju obaveza za normalizaciju odnosa - dodao je.

Dodaje da su ti paralelni procesi normalni za spoljnog posmatrača situacije na Kosovu.

- Koliko sam razumeo, Vlada Kosova je imala određene zabrinutosti u vezi sa vremenom pokretanja kredibilnog procesa za pregovore o statutu Zajednice opština sa srpskom većinom. I, to je bio zahtev SAD i očekivanje SAD od Vlade Kosova, da taj posao krene i počne vrlo brzo. To je hitan element implementacije Ohridskog sporazuma - izjavio je.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da i Beograd i Priština sprovedu sve obaveze i obaveze preuzete Ohridskim sporazumom za normalizaciju odnosa.

- Smatramo da to treba da bude u potpunosti u skladu sa sadašnjim Ustavom Kosova. Smatramo da ZSO treba da bude u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne verujemo da treba da postoje izvršne vlasti ili ovlašćenja - dodao je Hovenijer.

Američki ambasador dodaje da izgleda da Srbija ima drugačiju viziju, ali to, prema njegovim rečima, "ne znači da Kosovo ne može da unapredi asocijaciju koja se bavi zabrinutošću srpske zajednice na Kosovu".

- Srbija možda traži više, ali, na kraju krajeva, to je ono što su SAD i međunarodna zajednica spremne da vide kao prihvatljivo - kaže Hovenijer.

On je izrazio nadu da će premijer Kosova Albin Kurti raditi sa predstavnicima Evropske unije na ovom "strateškom cilju".

Ako to ne učine, upozorava, biće posledica.

- Veoma smo posvećeni tome da vidimo napredak Kosova, ali ne možemo biti zainteresovaniji od Vlade Kosova - zaključio je Hovenijer. Dodao je i da evropski posrednici dijaloga uživaju „snažno poverenje SAD”.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track